Hlavní obsah

Značce Renault hrozí zánik, varuje francouzský ministr financí

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire ve čtvrtek varoval, že automobilka Renault by mohla „přestat existovat”, pokud nedostane pomoc, která jí umožní čelit dopadům pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Státem ručenou půjčku ve výši pěti miliard eur (přes 136 miliard korun) ale zatím neodsouhlasil.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto (Renault Kadjar Intens TCe 160)

Článek

„Ano, Renault by mohl přestat existovat,” řekl Le Maire rozhlasové stanici Europe, 1. předseda správní rady automobilky Jean-Dominique Senard podle něj tvrdě pracuje na novém strategickém plánu a má podporu francouzské vlády.

„Bojuje o přežití,” řekl pak ministr o Renaultu v rozhovoru pro noviny Le Figaro.

Podle agentury Reuters také poznamenal, že automobilka se teď musí přizpůsobit novým podmínkám.

Již několik týdnů se jedná o půjčce ve výši pěti miliard eur na pomoc automobilce; za půjčku by ručil stát. Podle agentury Reuters, která se odvolává na neupřesněné zdroje, dosáhl Renault dohody s bankami. Le Maire však státní podíl na dohodě podle vlastních slov zatím neschválil.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Megane R.S.

Ministr také uvedl, že továrna značky ve Flins-sur-Seine nedaleko Paříže se „nesmí zavřít”.

Kosočtverec na kapotě. Renault své ikonické logo používá už 95 let

AutoMoto

Renault by měl podle ministra ve Francii zachovat co nejvíce pracovních míst, zároveň by však měl zajistit, že zůstane konkurenceschopný. Automobilka podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě zhruba 180 tisíc lidí, z toho více než čtvrtinu ve Francii.

Francouzská vláda předpovídá, že tamní ekonomika letos poklesne o osm procent. Schodek státního rozpočtu na letošní rok má být nejvyšší od konce druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám