Hlavní obsah

Kadeřníci v Itálii vybírají od zákazníků „daň za covid”

Právo, znk

Zákazníci v Itálii si stěžují, že je některá estetická centra a kadeřnictví po znovuotevření nutí platit i to, co nazývají daní za covid-19.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle tamního sdružení na ochranu spotřebitelů (Codacons) zavedli někteří majitelé obchodů dodatečnou platbu za různá opatření, která je zákony nutí dodržovat, například pravidelnou dezinfekci provozovny. Přímo na účtenkách se tak nově objevila položka „příspěvek na covid” ve výši od dvou do čtyř eur (asi sto korun).

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Mnozí spotřebitelé se na nás obrátili kvůli přirážce vedené jako povinný příspěvek na výdaje za dezinfekci a zajištění bezpečnosti podniku,” řekl Carlo Rienzi, předseda Codacons. Podle něj některá estetická centra také nutí zákazníky, aby si zakoupili jednorázovou sadu se županem a pantofli za deset eur (250 korun). Sdružení již proti tomu podalo stížnost finanční policii, aby celou věc prověřila.

Káva zdražila o polovinu

„Zatím jde jen o izolované případy, vyzýváme majitele obchodů, aby si to sami rozmysleli. I když je totiž položka uvedena na účtence, je její zákonnost pochybná vzhledem k tomu, že spotřebitel má povinnost zaplatit za poskytnutou službu, a ne přispívat na výdaje,” přidala se podle listu Il Giornale Národní jednota spotřebitelů.

Italský mladík dostal pokutu 400 eur za to, že objal svou přítelkyni

Koronavirus

Mnohá kadeřnictví a holičství také podle spotřebitelských sdružení čelí vyšším nákladům tak, že zvedly ceny za šampon či střih.

Zdražování se ale netýká jen těchto služeb: řada barů například zvýšila ceny za espresso, které teď prodávají až za dvě eura (zhruba 50 korun), tedy o až padesát procent víc, než bylo běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám