Hlavní obsah

K vakcíně se možná nedostanou až tři miliardy lidí, varuje studie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tři miliardy lidí se možná budou muset obejít bez očkování proti koronaviru. A důvodem nebude jen jejich chudoba či neexistence silných a výkonných zdravotních systémů v jejich zemích.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Testovaná vakcína na covid-19.

Článek

Velkým problémem se stane také to, že tito lidé žijí v oblastech, kde není možné zajistit skladování vakcín s řízenou teplotou. Bez toho ovšem očkovací látka rychle ztrácí na své účinnosti. Upozorňuje na to podle britského deníku The Independent studie německé logistické společnosti DHL.

Jen pět vakcín ukončilo druhou fázi klinických testů, ve třetí je jich jedenáct

Koronavirus

Experti DHL varují, že mezi problémy, jimž budou po vyvinutí účinných vakcín čelit očkovací týmy, je nedostatek potřebných chladicích zařízení ve velké části světa. Nejslibnější druhy spěšně vyvíjených očkovacích látek proti koronaviru totiž vyžadují nepřetržité a účinné chlazení na celé cestě, od výrobní linky až po injekční stříkačku, aby zůstaly účinné a bezpečné.

Problémem je hluboké chlazení

Podle DHL mohou některé vakcíny vyžadovat hluboké chlazení na teploty až minus 80 stupňů Celsia. Lékařské mrazničky, které zajišťují teplotu aspoň minus 70 stupňů, jsou přitom vzácné i v amerických a evropských nemocnicích.

„To představuje nové logistické výzvy pro nynější lékařské dodavatelské řetězce, které obvykle distribuují vakcíny při teplotě minus dva až minus osm stupňů Celsia,“ tvrdí německá firma.

Třetina slovenských učitelů považuje očkování za přípravu na čipování lidí

Evropa

Problém se zajištěním účinného chlazení vakcín bude mít podle ní většina Střední Asie, velká část Indie a jihovýchodní Asie, Latinská Amerika s výjimkou největších zemí a naprostá většina Afriky. Technologie, které by tento problém vyřešily, nejsou podle DHL k dispozici pro více než dvě třetiny světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám