Hlavní obsah

Jaký má covid-19 dopad na organismus? Hledají se vyléčení dobrovolníci

Právo, Vladimír Klepáč

Přestože vše nasvědčuje tomu, že lidstvo pandemii koronaviru, nebo alespoň její první vlnu, úspěšně zvládlo, ještě se toho mnoho neví o infekci covid-19. Jaké jsou dopady viru na lidský organismus? Jak se s ním vlastně vypořádává a nakolik by mohl být odolný proti případné nově zmutované verzi viru?

Foto: Novinky

Testování na přítomnost protilátek

Článek

Tyto a další otázky bude řešit nový výzkum FN Brno, která je největším zdravotnickým zařízením na Moravě, a brněnské Masarykovy univerzity. Vědecký tým nyní shání dobrovolníky, kteří prodělali covid-19. V plánu je zkoumat asi 200 lidí ve věku nad 16 let. Dobrovolníci se mohou hlásit přímo v nemocnici.

Cílem studie, jejíž význam by měl být v mnoha ohledech mezinárodní, je zhodnotit terapii uplatňovanou na léčených pacientech a odhalit časné či pozdní následky choroby, které se mohou týkat nejen plic, ale i srdce, jater nebo nervové soustavy.

Mimo Evropu virus vytahuje drápy

Koronavirus

Roční sledování

„Se změnami po prodělané chorobě se epizodicky setkáváme již nyní, nicméně jejich skutečný vztah k nemoci, jejich závažnost jsou nejasné. Mohl je způsobit virus, může jít o vlastní imunitní reakcí nebo vliv terapie,“ řekl Právu mluvčí FN Pavel Žára. Studie bude společným projektem zdravotníků zaměřujících se na léčbu infekcí, plicních lékařů, kardiologů, gastroenterologů a neurovědců. Cílem je vytvořit účinnou a efektivní metodiku k péči o pacienty po prodělané infekci covid-19.

Dobrovolníci budou sledováni rok. Při třech návštěvách získají pomocí převážně neinvazivních, tedy nenáročných vyšetření jako pomyslný bonus mnoho informací o svém zdravotním stavu. Lékaři se zaměří na funkci plic, kardiovaskulární aparát, zkoumat budou některé laboratorní parametry i možný vliv viru na riziko vzniku jaterní fibrózy.

Součástí hodnocení bude také zkoumání dopadu na psychiku: sledování rizika rozvoje demence či deprese nebo posttraumatické stresové poruchy. Výzkum bude kontrolován etickou komisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám