Hlavní obsah

Jak smrtící je koronavirus ve srovnání s chřipkou či TBC

Rizika nákazy koronavirem jsou často bagatelizována, či naopak zveličována ve srovnávání s dalšími chorobami, z nichž některé se v populaci vyskytují relativně běžně, ale zároveň mohou mít fatální následky. Lidé si někdy stěžují, že o obětech jiných nemocí se ve srovnání s oběťmi koronaviru vůbec nemluví. Jaké jsou tedy ve skutečnosti počty nemocných a zemřelých v případě chřipky či tuberkulózy?

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Vojenští zdravotníci pomáhají s odběry při testování na onemocnění covid-19

Článek

Respirační onemocnění covid-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2 bývá nejčastěji přirovnáváno k chřipce, s jejíž epidemií se setkáváme každoročně a někdy v životě ji prodělal patrně každý.

Srovnávání s chřipkou zní nejčastěji v souvislosti s kritikou omezujících opatření proti šíření koronaviru, která postihla ekonomiky snad všech zemí světa. Je ale třeba připomenout, že kroky, které jednotlivé státy přijaly, souvisejí zejména s rychlostí šíření viru. Skokový nárůst počtu nakažených, k němuž došlo například v Itálii, vedl k přetížení zdravotnického systému, který nebyl najednou s to postarat se o všechny pacienty se závažnějším průběhem. Při kontrolovaném nárůstu počtu případů jsou čísla obětí odlišná.

Podle dat epidemiologů každoročně chřipkou na celém světě onemocní 5 až 10 procent dospělé populace a mezi 20 a 30 procenty dětí. Mnoho lidí navíc kvůli mírnému průběhu vůbec nevyhledá lékaře, a ve statistikách tak nejsou zahrnuti.

Chřipka má v ČR každoročně kolem 1500 obětí

Počty úmrtí na chřipku se v České republice každoročně pohybují v desítkách. Jde přitom o případy, kde je nemoc jako primární příčina úmrtí. Mnohem častější jsou případy, kdy primární příčina úmrtí je jiná a chřipka je v úmrtím listu uváděna jako druhotná příčina, případně není uvedena vůbec.

A kolik lidí zabila obyčejná chřipka? Podle údajů z USA mnohem méně

Koronavirus

„Pomocí matematického modelování však lze spočítat úmrtí v souvislosti s chřipkou, tedy počet úmrtí, kde prakticky s jistotou byla chřipka vyvolávající příčinou, která vedla k následným komplikacím nebo ke zhoršení základního onemocnění a následně úmrtí. Jinými slovy, pokud by nedošlo k onemocnění chřipkou, nedošlo by i k následnému úmrtí,“ připomíná Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle něhož se v ČR jedná každoročně zhruba o 1500 úmrtí.

Letos do poloviny dubna evidovali lékaři v rámci chřipkové sezóny 296 závažných případů chřipky, které si vyžádaly hospitalizaci v režimu intenzivní péče, přičemž 58 lidí infekci podlehlo. Nezahrnuje však již pacienty, u nichž byla chřipka potvrzena, ale zemřeli mimo lůžka intenzivní péče, případně úplně mimo zdravotnické zařízení.

Covid-19 má již 200 000 obětí. Počet mrtvých se za 15 dní zdvojnásobil

Evropa

Při loňské chřipkové epidemii, kterou lékaři datují do 4. až 9. týdne roku, vyhledalo v souvislosti s chřipkou či akutní respirační infekcí lékaře 996 tisíc Čechů.

Pro srovnání, covid-19 byl doposud v ČR potvrzen v 7404 případech, přičemž v souvislosti s tím zemřelo 221 osob. Vesměs se jednalo o starší polymorbidní pacienty. Je však otázkou, jak by tato bilance vypadala, pokud by stát žádná opatření nezavedl.

Rakovině podlehne ročně 27 tisíc Čechů

Kolik osob v tuzemské populaci se s koronavirem setkalo, má ukázat právě probíhající průřezová studie, do níž se zapojí až 27 000 lidí všech věkových skupin z různých oblastí.

To je zhruba stejně jako počet Čechů, kteří každý rok zemřou na nádorová onemocnění. Ta u nás představují téměř čtvrtinu z celkové úmrtnosti.

Opatření by se měla rychle uvolnit, tvrdí onkolog a senátor Žaloudík

Koronavirus

Koronavirus vs. TBC

Koronavirus, alespoň zatím, nehraje prim ani v globálním měřítku. Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) je až třetina populace nakažena tuberkulózou (TBC), přičemž každoročně přibyde mezi 8 a 10 miliony nakažených. Zhruba dva miliony lidí každoročně na tuberkulózu zemřou.

Koronavirus byl zatím celosvětově potvrzen u necelých tří milionů osob, přičemž přes 207 tisíc lidí v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

V Česku bylo očkování proti TBC povinné v letech 1953 až 2010. Nyní jsou očkováni jen rizikoví novorozenci, neboť v Česku i v celé Evropě je výskyt nákazy nízký. V roce 2018 se u nás nakazilo TBC 444 osob, přičemž lékaři evidovali 26 úmrtí. Zrušení očkování proti TBC umožnilo, aby děti včasněji dostávaly potřebnější hexavakcínu.

Anketa

Byla podle vás bilance nemocných a zemřelých na covid-19 vyšší, pokud by stát nepřijal omezující opatření?
Ano, a to výrazně
65,6 %
Ano, ale nijak dramaticky
24 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 10671 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám