Hlavní obsah

Hamáček se obul do Prymuly kvůli cestování do Chorvatska

Novinky, ren

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se obul do náměstka zdravotnictví Romana Prymuly v souvislosti s odlišnými výroky o cestování do zahraničí. Lidé si z nás dělají legraci, dodal Hamáček na Twitteru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Chci nejprve tvrdá data od expertů, pak můžeme veřejnosti dát jasnou zprávu. Není však možné jednou mluvit o ČR zamčené na dva roky a za chvíli o možnosti jet v srpnu do Chorvatska. To moc odborně nezní, proto si z nás někdy lidé dělají legraci,” uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Reagoval tak na slova náměstka zdravotnictví Romana Prymuly, který v úterý večer v České televizi uvedl, že pravidla vycestování se budou postupně měnit a do poloviny června by mělo být jasněji.

Dovolená v Chorvatsku?

Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko.

Pravidla vycestování se zřejmě změní, řekl Prymula

Koronavirus

„Zejména v letní sezoně jsou obrovské tlaky, aby se něco uvolnilo, diskuze se ale stále vedou,” uvedl Prymula a dodal, že musí každý člověk zvážit vlastní riziko a je také možné, že bude muset při návratu do karantény. Záležet to ale bude na tom, jaká bude situace v té konkrétní zemi.

Následně dodal, že už nebude informace komentovat a že si je nejdříve vykomunikují na vládě.

Ještě před měsícem totiž tvrdil, že hranice mohou být zavřené až dva roky. „Budeme muset být opouzdřeni. Situace v ostatních evropských zemích nebude dobrá. To budou měsíce a dlouhé měsíce,” uvedl v polovině března.

Hranice mohou být uzavřené i dva roky, řekl Prymula

Koronavirus

Nyní je cestování z Česka i do Česka omezené. Od úterý je možné vycestovat do zahraničí za určitých podmínek, například k lékaři, na úřad, na pohřeb nebo za rodinou. Pokud pobyt z těchto důvodů nepřekročí 24 hodin, nemusí pak lidé do karantény.

Dovoleny jsou i služební cesty, tam je ale následná karanténa povinná.

Reklama

Výběr článků

Načítám