Hlavní obsah

Hejtmani proti ukončení stavu nouze. Bojí se o distribuci

Kde a za kolik nakoupíme ochranné pomůcky, jak zajistíme bez nasazených studentů a pomoci armády péči v domovech pro seniory, kdo se bude starat o děti rodičů, kteří pracují v záchranných složkách? To jsou jen některé problémy, které podle hejtmanů budou muset řešit, pokud k 30. dubnu skončí v republice stav nouze.

Foto: Novinky

Vyzvedávání ochranných pomůcek v distribučním centru v Benešově. Ilustrační foto

Článek

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že Rada Asociace krajů ČR se 11 hlasy ze 14 shodla, že není pro ukončení nouzového stavu k 30. dubnu důvod, a požaduje prodloužení o další dva týdny.

Konec nouzového stavu? Pro lidi to neznamená nic

Koronavirus

„Je potřeba, aby byly vyjasněny klíčové věci: jak budou fungovat dodávky ochranných pomůcek a jejich financování, jak bude zapojena armáda, jak to bude se školkami pro děti rodičů pracujících v IZS složkách, jak bude vypadat péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních, nasazení studentů ve zdravotnických zařízeních a podobně. Až budou tyto záležitosti vyřešeny, pak není nutné na nouzovém stavu trvat,“ řekl Vondrák.

„Je potřeba nouzový stav prodloužit. V tuto chvíli jsme na centrálním zásobování závislí, trh a distribuční kanály nejsou připraveny na to, abychom mohli fungovat ve standardním režimu v objemech, které pro sociálku, zdravotnictví i například školství potřebujeme,“ je přesvědčen královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Epidemie nezmizí

„Zrušením stavu nouze epidemiologická situace nezmizí. A je třeba dát na misku vah, co je pro společnost důležitější. Vždyť uvolnění jsou možná i bez zrušení stavu nouze,“ řekl.

„My to vnímáme, že by k 30. 4. mohlo dojít k ukončení nouzového stavu. Proto budeme muset doplnit skladové zásoby minimálně na jeden měsíc dopředu tak, abychom byli schopní zásobovat ochrannými prostředky všechny organizace,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kubis (ANO) s tím, že částky, které bude třeba na nákup vynaložit, jsou obrovské.

Hamáček prodloužení nouzového stavu nakonec navrhne. Babiš je proti, ale chce diskutovat

Domácí

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) není z postupu svých stranických kolegů ve vládě, kteří nechtějí nouzový stav prodloužit, nadšená. „Nejsme z toho šťastní, ale budeme respektovat rozhodnutí vlády. Připravujeme pro naše příspěvkové organizace a oblastní nemocnice výběrová řízení na dodávky ochranných pomůcek a potřebného materiálu, ale pro ostatní síť to bude znamenat, že bude zásobena jiným způsobem,“ uvedla Jermanová.

Nic není rozhodnuto

„Zatím není o ničem definitivně rozhodnuto. Co se týká ochranných pomůcek, je předpoklad, že po ukončení nouzového stavu bude Jihomoravský kraj zabezpečovat těmito prostředky pouze jím řízené organizace. A na to je připraven. Na plošnou distribuci ochranných prostředků nebude mít žádný kraj dostatek financí,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Experti: Délka nouzového stavu má na ekonomiku hlavně psychologický efekt

Ekonomika

Podle komunistického hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka by hejtmani přivítali ještě jedno prodloužení nouzového stavu. „Při normálním stavu bychom při nákupech museli postupovat podle norem. Pokud by nebyl nouzový stav prodloužen, budeme to aktuálně řešit na krizovém štábu,“ řekl Právu. O zajištění ochranných prostředků by se potom podle něj musela starat každá organizace sama.

Ani pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) není příznivcem rychlého ukončení nouzového stavu. „Ukončení je věc politická, nikoliv odborná, stejně jako bylo jeho vyhlášení,“ řekl.Ten byl asi nejhlasitějším kritikem vlády v prvních dnech pandemie, žádal i odstoupení ministra Adama Vojtěcha kvůli zmatkům při distribuci pomůcek.

Epidemiolog Maďar: Parta přátel, pivo a pokec budou snad v červnu

Koronavirus

„Musíme řešit nedostatek osobních ochranných prostředků, jako jsou respirátory, ochranné rukavice, overaly či pláště, a to i přes státní dodávky,“ uvedl Netolický s tím, že jeho kraj ani nečekal na rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu. „První objednávku textilních roušek u firmy Medesa jsme podali na konci února, kdy se potvrdili první nakažení v Rakousku a o dodávkách státu ještě nebyla řeč.“

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) řekl: „Pokud by skončil nouzový stav, tak je to pozitivní nejen pro kraj, ale i celou republiku. Jediné, co mně by vadilo, kdybychom nemohli operativně nakupovat ochranné pomůcky pro sociální služby, zdravotníky, prostě pro ty, kteří je potřebují. Pokud bychom ale dokázali legislativně ošetřit to, že je i bez nouzového stavu budeme moci nakupovat, tak s tím nemám vůbec problém. Dokonce si myslím, že lidi už to potřebují, aby se trošku nadechli.“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nouzový stav by neprodlužovali ani pražský primátor Zdeněk Hřib (piráti), hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) nebo Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Čunek považuje za potřebné nastartovat ekonomiku, do normálního stavu by se podle něj také měl postupně začít vracet provoz nemocnic. S ohledem na vývoj situace i postup okolních států není potřeba nouzový stav prodlužovat, řekl ve středu hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám