Hlavní obsah

Francouzi smějí do ulic bez formuláře

Právo, DPA, ČTK, nek
Francie
Aktualizováno

Po téměř dvou měsících přísné koronavirové karantény si v pondělí Francouzi částečně oddechli. Mohou se opět volně pohybovat na veřejnosti bez formuláře, který udával důvod vycházky. Smějí také přijímat návštěvy, ale v prostředcích hromadné dopravy musejí mít cestující starší jedenácti let zakrytá ústa a nos.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropa postupně uvolňuje opatřeníVideo: Reuters

 
Článek

Denní bilance nových případů infekce, resp. úmrtí poklesla na nejnižší úroveň od konce března, prezident Emmanuel Macron přesto vyzval spoluobčany, aby zůstali obezřetní. „Virus díky vám ustoupil, pořád je ale tady. Zachraňte životy, zůstaňte opatrní,“ vzkázal na Twitteru v neděli večer těsně před začátkem uvolňování restrikcí.

V zemi se v pondělí znovu otevřely továrny, obchody a kadeřnictví s tím, že musí dodržovat hygienická opatření. Do základních škol a školek se směly vrátit statisíce dětí. Platí ale zákaz shromažďování více než deseti lidí.

Láska hory nepřenáší, zamilovaní mají zatím smůlu

Koronavirus

Po vyhodnocení epidemiologické situace vláda rozdělila zemi na „zelené“ a „červené“ regiony s tím, že v nich bude platit odlišná strategie rozvolňování. V oblastech s vyšším rizikem, k nimž patří zejména pařížská aglomerace, se v pondělí ještě nemohly na rozdíl od „zelené“ části Francie otevřít parky a zahrady.

V bezpečnějších regionech se budou moci při pokračování příznivého vývoje za týden otevřít některé střední školy, na začátku června pak kavárny a restaurace.

Italové šli do práce, Španělé ke kadeřníkovi

Zahraniční

Uvolňuje také Španělsko

Decentralizovaně uvolňuje omezení z poloviny března také Španělsko, kde se denní přírůstky nových případů nákazy i úmrtí rovněž snížily. V deseti ze 17 regionů, mj. Baskicku, Galicii, na Kanárských a Baleárských ostrovech, se v pondělí otevřely zahrádky kaváren a restaurací s tím, že vzdálenosti mezi stoly budou dva metry.

Přístupná jsou i muzea a kostely, i když počet návštěvníků ještě podléhá jisté regulaci. V nejvíce postižených oblastech, jako je Madrid nebo Barcelona, nadále platí jen lehce uvolněný zákaz vycházení. Menší obchody tam mohou prodávat pouze po předchozí telefonické domluvě se zákazníkem.

Vláda socialistického pre­miéra Pedra Sáncheze má v plánu vrátit zemi do „nového normálu“ podle čtyřstupňového scénáře do konce června. Jednotlivé regiony si mohou individuálně zvolit rychlost podle epidemiologické situace. Stav nouze ale platí ve Španělsku zatím jen do 24. května.

Řecké ostrovy nadále nepřístupné

Také v Belgii v pondělí mohly otevřít obchody s jiným než nezbytným zbožím. Prodejny ale fungují ve speciálním režimu a na mnoha místech se tak před vchody tvořily dlouhé fronty, v nichž lidé se zakrytými obličeji dodržovali předepsané bezpečnostní rozestupy.

Z Belgie se rozšířila do celého světa, teď je oblíbená pochoutka v ohrožení

Muži

Týdny trvající omezení se zmírnila i v Řecku a Turecku. Řekové mohou opět cestovat mimo domovskou provincii, ne však na řecké ostrovy. Ty by se měly otevřít, a to i pro zahraniční turisty, zřejmě až v červnu. V Turecku se včera otevřela nákupní centra, ale restaurace a bary zatím stejně jako v Řecku zůstaly ještě zavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám