Hlavní obsah

Dlouhodobý covid-19. Někteří lidé mají potíže i měsíce od nákazy

Novinky, Alex Švamberk

Léčení nejtěžších forem covidu-19 trvá i několik týdnů, jsou však lidé, kteří mají příznaky i několik měsíců poté, co se jím nakazili. Zkoumání možné chronické nebo dlouhodobé formy covidu-19 je však teprve v počátcích. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock ve středu řekl televizi Sky News, že přibývají důkazy o „významné menšině lidí”, která se s nemocí potýká dlouhodobě.

Foto: John Sibley, Reuters

Koronavirem se nakazil také britský ministr Matt Hancock, který si je vědom možných dlouhodobých potíží.

Článek

„Jsem znepokojen narůstajícími důkazy o menšině, ale významné menšině lidí, kteří trpí dlouhodobými dopady, jež mohou být docela vyčerpávající,” řekl Hancock. „Je to něco, čeho se obávám,“ dodal s tím, že už se podnikají akce. Británie už dala skoro deset milionů liber (cca 297 milionů korun) na výzkum dlouhodobých dopadů a efektů covidu-19.

„Je to důsledek toho, že je to nový virus,“ dodal ministr. „Neustále se učíme, co způsobuje, a vypadá to tak, že někteří lidé jsou jeho dlouhodobými účinky docela unaveni, podobně, jako je tomu u únavového syndromu po mnoha virových onemocněních.“

Česká vakcína se má začít testovat na zvířatech

Domácí

„Studie teprve začínají odhalovat různé projevy chronického nebo dlouhodobého covidu,” řekl serveru euronews profesor imunologie Danny Altman z londýnské Imperial College a naznačil, že za potížemi mohou stát různé mechanismy.

Většina propuštěných v Lombardii měla potíže

Lékaři v Lombardii, která byla v Itálii nejvíce postižená, tvrdí, že covid-19 je systemickou chorobou, která působí na všechny orgány. Podle nich nejde o nemoc dýchacích cest, za kterou byl původně považován.

V Itálii se u lidí, kteří prodělali covid-19, kromě mrtvic a ledvinových potíží objevily i infekce míchy, únavový syndrom, psychózy a insomnie. Studie, zveřejněná v Itálii minulý týden, ukázala, že u 87 procent ze 143 pacientů propuštěných z nemocnice přetrvával i po negativním testu ještě jeden z příznaků, většinou únava a dušnost.

Podobná je i situace ve Francii. „Co víme, je tu jisté množství lidí, kteří se dostali do kontaktu s virem, někteří měli vážný průběh, někteří méně vážnou formu, příznaky mají po celé týdny,“ uvedl francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Remdesivir snížil riziko úmrtí na covid-19 skoro o dvě třetiny

Koronavirus

Jo-jo efekt

Server euronews uvedl i několik případů lidí, kteří mají dlouhodobé potíže, většinou však u nich byla nemoc odhalena později, nebo bylo jejich léčení podceněno.

Jednou z nich je 36letá francouzská podnikatelka Genevieva Danesiová z Antibes, která si stěžovala, že má závratě a nevydrží stát ani pět minut, aniž by se jí rozbušilo srdce, ale dlouho ji nikdo nebral vážně. Až po měsíci byla přijata do nemocnice, kde jíi udělali CT, podle něhož zřejmě měla covid-19. Podle Danesiové to bylo několik dnů jako jo-jo efekt, kdy po zlepšení přicházely další příznaky. Pak se to zlepšilo, když dostala kyslíkovou terapii, ale musí brát aspirin, aby se jí nerozbušilo srdce na 120 úderů za minutu.

Čtyřiadvacetiletá překladatelka z Paříže Claudia Ucedová byla po vyléčení covidu-19 hospitalizována se záchvaty silného astmatu. Potíže s dechem měla od března, ale neskončila v nemocnici, i když celá rodina byla nakažená. Plíce ji lékař vyšetřil až v květnu a ukázalo se, že prodělala pneumonii, má na nich léze a jejich kapacita se zmenšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám