Hlavní obsah

Remdesivir snížil riziko úmrtí na covid-19 skoro o dvě třetiny

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirotikum remdesivir snížilo počet úmrtí mezi lidmi s vážným průběhem covidu-19 o 62 procent, uvedl na konci minulého týdne jeho výrobce Gliead Sciences. Plyne to ze studie na základě dat o jeho podávání. Pomohl hodně těhotným a ženám po porodu.

Článek

Remdesivir nejen zkrátil dobu léčby, což se vědělo už dříve a na základě toho byl v USA a dalších zemích schválen k léčení covidu-19, ale také snížil o 62 procent riziko úmrtí u lidí s vážným průběhem ve srovnání s tradiční symptomatickou léčbou. Po čtrnácti dnech se zotavilo 74,4 procenta nakažených léčených remdesivirem, zatímco u klasické léčby to bylo 59 procent. Do čtrnáctí dnů zemřelo 7,6 procenta pacientů léčeným tímto antivirotikem, zatímco u lidí léčených standardně to bylo 12,5 procenta.

V USA se chystají dát remdesiviru zelenou

Koronavirus

Ukázalo se, že podobné výsledky měl lék bez ohledu na věk u všech etnik i sociálních skupin. U marginalizovaných skupin byly výsledky dokonce ještě lepší, černochů zotavilo 84 procent a Hispánců 76 procent, zemřelo jen sedm procent černochů a šest procent Hispánců, zatímco u bělochů a Asiatů to bylo jedenáct procent.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sídlo farmaceutické firmy Gilead Sciences

Studie také ukázala, že se do 28 dnů zotavilo 83 procent pediatrických pacientů, 92 procent těhotných a 86 procent žen po porodu. Neobjevily se žádné další vedlejší příznaky.

Další přesnější výsledky by měly poskytnout klinické zkoušky u dětí do 18 let na globální úrovni, zaměřené nejen na ověření bezpečnosti léčby, ale také na toleranci léčiva a farmakokinetiku, tedy jeho vstřebávání, distribuci po těle, metabolismus a vyloučení u dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám