Hlavní obsah

Číňan se musel vydat na strastiplnou 1000kilometrovou cestu, protože neměl chytrý telefon

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z čínské provincie An-chuej až do sousedního regionu Če-ťiang musel cestovat postarší Číňan Ke po vlastní ose, protože se nebyl schopen prokázat při vstupu do veřejné dopravy chytrým telefonem, který by trasoval jeho pohyb v souvislosti s koronavirem. Vzhledem k tomu, že neměl ani auto, čekala ho dlouhá pouť, na kterou se musel vydat pěšky.

Foto: Profimedia.cz

V Číně se musí občané prokázat pomocí aplikace na chytrém telefonu, že nejsou přenašeči koronaviru, pokud chtějí používat hromadnou dopravu nebo vstoupit na veřejná místa

Článek

V Číně platí pravidlo, že se musíte pomocí chytré vládou schválené aplikace prokázat při vstupu na veřejná místa, jako jsou například supermarkety, nebo při používání hromadné dopravy, prokázat, že nejste přenašečem koronaviru. To však postarší Číňan Ke udělat nemohl, protože nevlastní chytrý telefon.

Situace s koronavirem v Pekingu je extrémně vážná, varoval magistrát

Koronavirus

Číňan se ale potřeboval dostat za svou rodinou, a tak se musel vydat na pouť z Po-čou v Provincii An-chuej do bezmála tisíc kilometrů vzdáleného Tchaj-čou v provincii Če-ťiang. Cesta mu zabrala 14 dní, než narazil na řidiče kamiónu Liou, který ho byl ochotný výrazně přiblížit k jeho domovu.

Jak funguje chytrá karanténa

Koronavirus

„Jeho příbuzní žijí ve čtvrti, kde je tržnice. A do té se na noc zavírá brána, tak jsem mu nabídl přespání u sebe, nebo ubytování v hotelu. To však odmítl, protože mi prý nechtěl působit další komplikace. Prý bude spát v parku,“ řekl místním médiím dobrodinec Liou s tím, že Číňanovi dal alespoň telefonní číslo, kdyby se něco dělo.

Tento příběh výrazně rezonuje na čínských sociálních sítích, protože se rozhodně nejedná o ojedinělý případ. Čínský systém chytré karantény je založen masivním rozšíření používání chytrých telefonů v populaci a možnosti vlády kontrolovat své občany. 200 miliónů Číňanů, především příslušníků starší generace, však chytré telefony nemá a vládní opatření jim v životě způsobuje řadu komplikací. Nejde přitom o to, že by si zařízení nemohli dovolit, ale spíš o to, že je neumí ovládat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám