Hlavní obsah

Situace s koronavirem v Pekingu je extrémně vážná, varoval magistrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské hlavní město zavedlo další restrikce v Pekingu kvůli šíření koronaviru z tržnice Sin-fa-ti. Uzavřeno je už 29 sídlišť, kde žije 90 000 lidí a omezují se cesty z Pekingu. Vedení čínské metropole mluví o extrémně vážné situaci. Zvýšilo výstrahu z úrovně tři na úroveň dva, která je druhá nejvyšší.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Policejní auto u vchodu do pekingské tržnice Sin-fa-ti

Článek

„Epidemická situace v hlavním městě je extrémně vážná,” řekl mluvčí radnice Su Che-ťian na tiskové konferenci: „Právě teď musíme uplatnit přísná opatření, aby se zastavilo šíření covidu-19.”

Izolováno je už 29 čtvrtí a sídlišť, u kterých byla vybudována kontrolní stanoviště. Jedna oblast byla označena už v pondělí za vysoce rizikovou, v dalších je riziko střední. Jejich obyvatelé nesmějí vycházet ven ani na nákupy. Jídlo si musejí objednávat on-line, nebo si je musejí kupovat z náklaďáku, který jednou denně přiváží vejce, brambory a zeleninu, uvedla Wang-tu, která žije v jedné uzavřené oblasti. Všem sousedům už udělali PCR test na koronavirus.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Kontrolní stanoviště u vjezdu do uzavřené pekingské čtvrti

Ve městě ještě nebyla nařízena plošná karanténa, bylo nařízeno uzavřít školy a bazény. Jednotlivé čtvrti přijímají vlastní restriktivní opatření, jako je zřizování kontrolních stanovišť nebo měření teploty. Taxíky nesmějí od úterý přepravovat zákazníky za hranice metropole. Dočasně zrušeny byly i některé dálkové autobusové spoje mezi Pekingem a provinciemi Che-pej a Šan-tung. Řada čínských provincií požaduje, aby lidé, kteří přijíždějí z Pekingu, absolvovali dvoutýdenní karanténu.

V autobusech, vlacích a v metru je omezen počet cestujících, povinné je nošení roušek. Některé firmy vyzvaly zaměstnance, aby se vrátili k práci z domova.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Lidé ve vlaku v Pekingu

 Počet případů v Pekingu překročil stovku

V Pekingu bylo v souvislosti s tržnicí Sin-fa-ti od čtvrtka potvrzeno už 106 případů, z toho 27 v pondělí. Nové případy se však objevily i v jiných oblastech Číny, za posledních 24 hodin je jich celkem 40.

Úřady se snaží vystopovat všechny lidi, kteří od konce května tržnici navštívili nebo tam pracují. Je jich přes dvě stě tisíc. Virus byl v tržnici rozkládající se na 112 hektarech zjištěn na prkýnkách, na nichž se porcovali dovezení lososi.

Peking zavedl mimořádná opatření kvůli ohnisku covidu-19

Koronavirus

Pak se virus objevil i v dalších dvou tržnicích Jü-kuan-tong a Tchien-tchao Chung lien, okolo kterého bylo nově uzavřeno sedm sídlišť, když se tam objevil v neděli jeden případ covidu-19.

V Pekingu bylo k úternímu ránu dezinfikováno celkem 276 tržnic se zemědělskými produkty a 33 173 restaurací. Kvůli uzavření ohromné tržnice Sin-fa-ti bylo zřízeno několik dočasných tržnic, aby město netrpělo nedostatek čerstvých potravin.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Improvizovaná tržnice v Pekingu

Reklama

Výběr článků

Načítám