Hlavní obsah

Cimický: Senioři se nesmí cítit odstrčení

Právo, Radek Plavecký

V mnoha centrech jsou lidé trpící různými demencemi, ale i ti zdraví jen těžko chápou, co se nyní děje, proč k nim nemůže rodina. Někteří z klientů se bojí třeba i rouškami zakrytých tváří. Na pomoc v centrech Clementas jim přichází také psychiatr Jan Cimický.

Foto: Milan Malíček, Právo

Psychiatr Jan Cimický si kvůli pacientům citlivějším na výkyvy tlaku pořídil hned dvě meteorologické stanice. Jednu digitální má ještě vedle svého stolu.

Článek

V domovech seniorů jsou návštěvy zakázané, starším lidem žijícím samostatně se také návštěvy rodiny nedoporučují, aby návštěva nebyla zdrojem infekce. Jak zajistit, aby se lidé necítili osamělí?

Opatrnost je namístě. Ale většina seniorů má dnes mobilní telefon, a když potřebují, mohou zavolat. Rodinní příslušníci by jejich zvýšenou potřebu měli nyní tolerovat, i když to dětem bude třeba připadat jako zbytečně zatěžující. Dobré rovněž je, že řada seniorů má doma internet a umí pracovat s e-mailem. Důchodci jsou velmi křehkou skupinou ve společnosti a zaslouží si, aby jim jejich rodiny věnovaly trpělivě především svůj čas a dopřály jim tu možnost a pocit, že o ně má někdo starost a zájem. To je v době probíhající pandemie velice důležité. V této náročné době je na prvním místě pomoc zvýšeným zájmem, tedy pravidelně vytvořit hlasové nebo jiné spojení, aby se senior necítil osamělý a věděl, že má někoho, o koho se může opřít.

Na jedné lodi: zaměstnanci domova pro seniory zůstali bydlet s klienty

Koronavirus

Jak starším lidem teď nejlépe pomoci?

Kvůli omezenému pohybu jsou senioři závislí na dostupných informacích a na pomoci druhých. Vím o obci nedaleko Prahy, kde si starosta udělal přehled všech seniorů ve svém registru a osobně je obchází, aby se dozvěděl, jakou potřebu mají. Je to vyčerpávající, ale soudím, že takový starosta je opravdu na svém místě! Možná by se tak podle svých možností měli zachovat i další komunální politici. Je opravdu obdivuhodné, jaká vlna sounáležitosti se v tomto smyslu zvedla, vím o dobrovolnících, kteří zcela nezištně docházejí málo pohyblivým seniorům nakupovat.

Co senioři v této situaci prožívají, jaký dopad to má na jejich psychiku?

U valné části stárnoucích osob se objevuje se zvyšujícím věkem pocit, že již nejsou potřební, není o ně zájem, obtěžují, a sami cítí, že jsou mnohdy nemohoucí, s úbytkem fyzické síly, vytrvalosti, pozornosti, ale i zdraví, odolnosti a pociťují úbytek paměti. Navíc odcházejí blízké osoby a objevuje se myšlenka na vlastní smrt. Ve chvílích, jako je přísná karanténa, se může objevovat pocit bezradnosti, úzkosti a nejistoty a samozřejmě i deprese a jakési bilancování se životem. To všechno vyžaduje, aby lidé, kteří mají možnost usnadnit jim toto těžké období, neváhali a pomohli.

Na COVID-19 zemřelo v Česku už 31 lidí, pozitivní test má 3257 osob

Koronavirus

Co mohou senioři dělat sami, aby se vyvarovali nadměrného stresu? 

Je třeba, aby v tomto výrazně kritickém období se senioři vraceli k osvědčeným zvyklostem. Jednou z nich je například oblíbená kniha. Stejně tak existují dnes i audioknihy interpretované nejlepšími herci. Jsou-li v domácnosti dvě osoby, mohou využít různé deskové hry, které je mohou bavit a stimulovat. Od šachů přes Člověče, nezlob se až po karetní hry.

Z domovů seniorů zaznívají zkušenosti, že lidé těžce nesou zprávy v televizi. Co s tím?

Rozhodně by neměli stále sledovat zpravodajství, to stačí jednou či dvakrát za den. Ve volném čase je možné se vrátit k neurovnaným archivním vzpomínkám, které senioři často schovávají, a vytřídit je. Mohou si udělat i poznámky o tom, co zažili a co by chtěli uchovat pro další generaci. Stejně tak mohou přerovnat třeba knížky v knihovně. Vhodná je péče o domácího mazlíčka, zejména psa, která nabízí pravidelnou možnost krátké procházky. Ideální náplní dne je i zařazení alespoň symbolického pohybu a cvičení k protažení končetin, zachování ohebnosti kloubů i uvolnění stresu.

Kdo může, ať si vezme své seniory domů, prosí plzeňský hejtman

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám