Hlavní obsah

Česko se z role premianta dostalo na pokraj karantény, píší zahraniční média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda se pokouší zpomalit druhou vlnu koronavirové epidemie sérií přísných opatření poté, co se země z role evropského premianta dostala až na pokraj druhé celostátní karantény. List The Guardian či server Politico upozornily na to, že zatímco na jaře česká vláda reagovala na pandemii rychle a rázně, v létě už ji stoupající statistiky k rozhodným krokům nepřiměly.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Oddělení na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem.

Článek

Česká republika si vysloužila chválu za to, jak zpočátku při propuknutí epidemie na jaře situaci zvládla, napsal server Politico. „Když ale začala čísla nakažených v srpnu zase růst, reagovala vláda pomalu a jen váhavě přijala omezení teprve ve chvíli, kdy bilance infikovaných překročila tisícovku,“ upozornil server.

„Česko je po dramatickém vzestupu počtu případů covidu-19 možná na cestě k druhé celostátní karanténě,“ zhodnotil vývoj The Guardian. Dodal, že v zemi epidemie roste nejrychleji v Evropě jen několik měsíců poté, co bylo Česko dáváno za příklad v boji s nákazou.

Svědomí mám čisté, řekl Babiš

Koronavirus

Britský deník upozorňuje, že Česko koncem června zrušilo téměř všechna omezení přijatá dříve kvůli šíření koronaviru, ale když se začaly statistiky v srpnu zhoršovat, už je znovu nezavedlo.

„Premiér Andrej Babiš (ANO), který původně zamítl návrhy na znovuzavedení roušek, než opět změnil kurz, se pokusil vinu částečně svalit na údajně nespolupracující veřejnost, která podle něj už není tak ochotná držet se pravidel,“ dodal The Guardian.

Do praxe stát povolá mediky i budoucí lékárníky či zubaře

Domácí

Agentury i další média pak upozorňují na znepokojivá čísla, podle nichž je nyní Česko co do rychlosti šíření koronaviru nejhůře postiženou zemí v Evropě. Zatímco ještě na začátku září ČR registrovala kolem 25 tisíc infikovaných, nyní je to už téměř 120 tisíc, uvedla agentura Reuters.

Minulý týden pak v Česku mělo za jediný den pozitivní test rekordních 8616 lidí, což je při přepočtu na počet obyvatel takové množství, jako kdyby USA hlásily přes čtvrt milionu nakažených denně, přiblížil čtenářům závažnost situace server Politico.

Reklama

Výběr článků

Načítám