Hlavní obsah

Babiš chce opět rozdávat lidem roušky a respirátory. Na jaře zůstalo u slibů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce vládě navrhnout, aby stát rozdal seniorům respirátory ze svých zásob. Stejně tak by mohli lidé dostat i roušky. Rozdávat roušky chtěl stát i na jaře, když epidemie vypukla a následně se podařilo ochranné prostředky nakupit. Z gesta sešlo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s respirátorem

Článek

„Myslím, že v pondělí na vládě navrhnu, že bychom mohli teď lidem rozdat ty respirátory a roušky,” řekl ve čtvrtek Babiš ve vysílání Rádia Impuls s tím, že respirátory třídy FFP2 by měli dostat především senioři.

„Máme obrovské zásoby roušek a respirátorů,” uvedl Babiš a připomněl, že i on nosí takovýto respirátor. Roušky prý hodlá vláda distribuovat i do volebních místností.

Distribuci respirátorů i roušek by podle něj měla mít na starosti Česká pošta. „Musíme si to promyslet, ale myslím, že je to asi potřeba,” uvedl Babiš.

O vybavení obyvatelstva ochrannými prostředky hovořil v březnu epidemiolog Roman Prymula, který byl tehdy náměstkem ministra zdravotnictví. „Chceme distribuovat postupně roušky obyvatelstvu, a to tak, že budou k dispozici zdarma,” uvedl Prymula na videu, které Babiš umístil na své sociální sítě. O distribuci, k níž nikdy nedošlo, se měla starat Česká pošta.

Premiér prý sám na sebe dává velký pozor, ale obavu z nákazy koronavirem nemá. Na dotaz, zda se v posledních dnech nechal testovat, odpověděl záporně.

Ohledně toho, zda dojde v pátek ke zpřísnění opatření, o čemž v souvislosti s Prahou mluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), Babiš řekl, že uvidí, „s čím přijdou epidemiologové”. Bylo by podle něj potřeba, aby si ujednotili názor na opatření ve školách.

Občany vyzval, aby opatření dodržovali a chovali se zodpovědně.

Vojtěchův resort hlásí další nakažené. V karanténě jsou desítky lidí

Domácí

Ve středu přibylo v ČR rekordních 650 potvrzených případů. Jeden z velkých klastrů je momentálně kolem ministerstva zdravotnictví, kde se do karantény dostalo přes 150 osob včetně ministra Vojtěcha.

Anketa

Myslíte, že by stát měl posílat lidem roušky do schránek?
Ano
44,3 %
Ne
55,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4969 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám