Hlavní obsah

WHO zastavila klinické testy léku, který proti covidu preventivně užívá Trump

Novinky, mso
Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí večer „z bezpečnostních důvodů“ zastavila klinické testování hydroxychlorochinu proti nemoci covid-19, uvedla agentura Reuters. Antimalarikum přitom užívá jako prevenci proti nákaze novým typem koronaviru americký prezident Donald Trump.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Experti nyní kontrolují data z klinických testů. Do té doby je testování hydroxychlorochinu zastaveno,“ řekl prezident WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

WHO už dříve nedoporučovala běžně užívat hydroxychlorochin jako prevenci v boji proti novému typu koronaviru. Americký prezident Donald Trump přesto před týdnem uvedl, že antimalarikum už přes týden pravidelně užívá.

Trump řekl, že lék je účinný, protože na něj dostává „hodně pozitivních telefonátů“, a sám si ho vyžádal od hlavního lékaře Bílého domu. Podle lékařů však může antimalarikum být nebezpečné zejména pro jedince, kteří mají problémy se srdcem.

Beru preventivně hydroxychlorochin, řekl Trump

Amerika

Od začátku pandemie se vztahy mezi WHO a Spojenými státy vyostřují. Trumpova administrativa tvrdí, že organizace neudělala v boji proti šíření koronaviru dost, a pohrozil, že USA přestanou WHO dotovat. Téměř čtvrtinu rozpočtu organizace přitom tvoří právě příspěvek od Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám