Hlavní obsah

Turecká holčička zachráněná z trosek po zemětřesení se po dvou měsících vrátila k matce

Úřadům se podařilo ověřit identitu tři a půl měsíce staré holčičky, kterou našli živou a zdravou v troskách po ničivém zemětřesení, jež postihlo Turecko a Sýrii na začátku února. S identifikací pomohl test DNA. Se svou malou dcerkou Vetin se v neděli po téměř dvou měsících znovu setkala její matka Yaesmin Begdasová.

Turecká holčička zachráněná z trosek po zemětřesení se po dvou měsících vrátila k matceVideo: Reuters

 
Článek

Dívku vytáhli záchranáři z trosek domu v provincii Hatay nezraněnou, ale neznali její identitu. Tu se podařilo zjistit pomocí DNA testů, a tak se mohla dostat Vetin zpátky k matce. Opětovné shledání se odehrálo v nemocnici ve městě Adana, kde se Begdasová léčí.

Malá Vetin byla předtím v Ankaře. Oficiální zdroje to nezmiňují, ale je pravděpodobné, že do hlavního města se dívka dostala společně s dalšími miminky v únoru prezidentským speciálem. Stejně luxusně se Vetin vezla i do Adany, kam s ní cestovala osobně turecká ministryně pro rodinu a sociální služby Derya Yaniková.

Než se podařilo zjistit identitu holčičky, dali jí pečovatelé jméno Gizem, což v turečtině znamená záhada. Více než jako o záhadě se ale o Vetin mluví jako o zázraku. Únorové zemětřesení si vyžádalo přes 50 tisíc obětí.

Na záběrech, jež přinesla agentura Reuters, je vidět, že shledání matky s dcerkou bylo značně emotivní. Nejspíš také proto, že Vetinin otec i oba bratři při zemětřesení zemřeli.

Syrská holčička, kterou vytáhli z trosek i s pupeční šňůrou, bude u tety. Nikoho jiného už nemá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám