Hlavní obsah

Koronavirus přiměl bolivijské podnikatele prodávat mobilní krematoria

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst nakažených i zemřelých na covid-19 inspiroval skupinu bolivijských podnikatelů, kteří si byli vědomi tíživé situace některých rodin. Ty totiž kvůli vytíženosti pohřebních služeb nemají jak pohřbívat nebožtíky. Podnikatelé tedy přišli s bizarním nápadem postavit mobilní pec na spalování mrtvol.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bolívii přišli kvůli nárůstu počtu úmrtí na koronavirus s mobilním krematoriemVideo: AP

 
Článek

S nápadem na mobilní krematorium přišli podnikatelé už v březnu, kdy sledovali dramatické záběry z Číny a později z Itálie, kde byla těla skladována v mrazicích vozech nebo ležela na ulici.

Koncem července se podobná situace objevila i v chudé Bolívii. Podle tamního ministerstva zdravotnictví tehdy v souvislosti s koronavirem zemřelo kolem 80 lidí denně. Narostl i počet zemřelých obecně.

V chudé zemi krematorii disponují jenom ta největší města, i tam jsou ale nesmírně vytížená. V Cochabambě ve střední Bolívii nebožtíci průměrně stráví v rodině šest dní i více, a když do té doby nepřijede pohřební služba, vynesou často rakev s mrtvolou na ulici, kde ji nechají.

Bizarní zlepšovák pro pandemii: Z kartonové postele je za chvíli rakev

Koronavirus

Jak podotkl Carlos Ayo, jeden ze skupiny podnikatelů, kteří s nápadem přišli, hlavní ideou nebylo stvořit něco originálního, ale pomoci své zemi. „Mrtvoly se objevují každý den na ulicích, protože rodiny nemají zdroje, nebo nemohou najít místo, kam svého příbuzného pohřbít,“ uvedl Ayo.

V souvislosti s koronavirovou pandemií už vláda povolila pohřbívání do masových hrobů.

Reklama

Výběr článků

Načítám