Hlavní obsah

Bizarní zlepšovák pro pandemii: Z kartonové postele je za chvíli rakev

Novinky, tcs

Kolumbie se v době pandemie koronaviru potýká především s nedostatečným počtem lůžek. Proto tamní firma ABC Displays přišla s neobvyklým řešením – postelemi vyrobenými z kartonu. Ty mají ještě jednu výhodu, dají se několika pohyby složit na rakev a zdravotníci tak v případě úmrtí pacienta nemusí tělo přenášet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁRE: V Kolumbii vyrábějí kartonové nemocniční postele, ze kterých se dá udělat rakevVideo: Reuters

 
Článek

Navzdory tomu, že jsou postele vyrobeny z kartonu, unesou díky výplni váhu až 150 kilogramů. Díky materiálu jsou dle ředitele firmy Rodolfo Gómeze stoprocentně ekologické a lze je používat až 18 měsíců. Gómez dále uvedl, že při designu těchto kartonových postelí firma spolupracovala se zdravotníky ze soukromé bogotské kliniky, takže postele splňují lékařské požadavky.

Nápad prý ředitel dostal, když pozoroval vývoj pandemie v sousedním Ekvádoru, kde si mnoho chudých rodin nemohlo dovolit rakev dřevěnou, a proto pohřbívali své milované v kartonu. S tím souvisí rovněž druhá funkce postele.

V případě úmrtí pacienta lze postel snadno přeskládat a vyrobit z ní rakev. „Zdravotníci tak vůbec nemusí složitě hýbat s tělem,“ uvedl Gómez.

Kolumbijská policie vyrazila do ulic s rakví, aby demonstrovala vážnost pandemie

Koronavirus

Kritici z řad lékařů ale uvádí, že i když postel unese pacienta, může být značně vratká. V případě jejího použití jako rakve jsou ještě skeptičtější. Tělo totiž musí být před tím vloženo do pytle či vaku, které se neprodyšně uzavřou. Manipulaci s tělem by se tak zdravotníci stejně nevyhnuli.

Gómez je však sebevědomý a doufá, že nemocnice budou jeho výrobek kupovat. Cena jednoho takového lůžka vyjde v přepočtu na zhruba 2100 korun. Deset jich už věnoval nemocnici v departementu Amazonas, kde je lůžek akutní nedostatek.

Kolumbie ke čtvrtečnímu večeru evidovala 12 930 lidí nakažených koronavirem, z toho 509 lidí zemřelo a 3133 se uzdravilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám