Hlavní obsah

Závislost na sociálních sítích? Počet ohrožených dětí v Česku roste

V Česku vzrostl za poslední čtyři roky podíl dětí mezi 11 a 15 lety, které mohou být závislé na sociálních sítích. Zatímco v roce 2018 byly znaky problémového užívání a závislosti na sítích patrné u pěti procent dětí, loni už u osmi procent dětí. Častěji jsou to dívky než chlapci. Ukázala to česká část mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků a školaček HBSC 2022 (Health Behaviour in School-aged Children).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie se opakuje pravidelně každé čtyři roky od první poloviny 80. let. Česko se poprvé zapojilo v roce 1994. Loni v květnu a červnu pak odpovídalo téměř 14 900 dětí ve věku 11, 13 a 15 let z 246 základních škol a víceletých gymnázií ze všech krajů ČR.

Životní styl školáků sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO). Závěrečnou studii s výsledky z 51 států se chystá zveřejnit na podzim.

Při posledním zjišťování v roce 2018 byly české děti v užívání sítí spíš podprůměrné. Nejvíc problémových uživatelek a uživatelů bylo mezi adolescenty na Maltě, ve Španělsku či Rumunsku, a to kolem 15 procent. Nejméně naopak mělo Nizozemsko, Izrael či Švýcarsko, a to asi tři až čtyři procenta, přiblížili výzkumníci.

Internet je nebezpečné hřiště. Především pro děti

Internet a PC

Profil nemá jen 18 procent dětí

Profil na sociálních sítích nemá v ČR 18 procent dětí. Polovina pak užívá sítě běžně. Bývá na nich sice většinou každý den, ale ne každou volnou chvíli. Intenzivně v každém volném okamžiku, kdy je k tomu prostor, se na sítích pohybuje 23 procent dotázaných. Znaky problémového užívání a závislosti jsou patrné u osmi procent dětí.

„Většina dětí a dospívajících s online světem a virtuálnem problém nemá. Zdravá míra užívaní sociálních sítí a hraní her neškodí. Je to naprosto běžný způsob trávení volného času,“ uvedl datový analytik Petr Baďura z Univerzity Palackého v Olomouci.

Výzkumný tým zjistil, že problémoví uživatelé a uživatelky méně a hůř spí, mají zvýšené riziko depresí. Jsou podrážděnější, trpí víc skleslostí, osamělostí či citovými problémy. Výrazně víc pijí energetické nápoje, ale i alkohol. Mají méně pohybu.

Dětem hrozí víc šikana. Mívají horší prospěch. Časté je lhaní.

Chatrnější jsou vztahy s vrstevníky i rodiči. Víc jim hrozí šikana. Mívají horší prospěch. Časté je lhaní. Intenzivním uživatelkám a uživatelům pobyt na síti nenarušuje běžné fungování. Jsou ale nadprůměrní v pití alkoholu či kouření, častěji jsou podráždění. I oni pociťují víc osamělost a nudu, uvádí studie.

Podle výzkumníků jsou sítě „doménou dívek“. Zatímco znaky závislosti jsou vidět u sedmi procent jedenáctiletých dívek a chlapců, mezi patnáctiletými má problémy desetina uživatelek a pět procent uživatelů. Intenzivně je na sítích pak dalších 30 procent patnáctiletých dívek a 25 procent patnáctiletých hochů.

V 11 letech profil na sítích nemá 26 procent chlapců a 23 procent dívek, o čtyři roky později 16 procent hochů a desetina děvčat.

Dívka si vzala život kvůli komentářům. Matka bojuje za lepší ochranu dětí na síti

Internet a PC

V USA rovnou zákaz

Velká debata o negativních dopadech sociálních sítí na děti probíhá nyní v USA. Proto se několik amerických států rozhodlo přijmout zákony, které mají omezit přístup dětí k sociálním sítím. Jako první se k tomuto kroku odhodlal Utah, a to už na konci března.

Podle nových pravidel musejí sociální sítě umožnit rodičům přístup k účtům jejich dětí a zakázat nezletilým používání sítí v době od 22:30 do 6:30. Dále musejí všichni obyvatelé Utahu, kteří chtějí používat sociální sítě, prokázat svůj věk. Tyto zákony mají vstoupit v platnost v březnu příštího roku.

Podobná omezení se chystají i v dalších amerických státech, jako je Texas, Ohio, Arkansas nebo Louisiana, uvedla agentura AP.

Je třeba si uvědomit, že sociální sítě mají vliv na naše každodenní životy ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu. Proto je důležité, aby rodiče a zákonodárci dbali na to, jak se děti těmito aplikacemi zabývají a jaké jsou dopady na jejich mentální zdraví.

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Časové omezení na TikToku

Vědomi jsou si možných negativních dopadů koneckonců i provozovatelé samotných sociálních sítí. TikTok se proto rozhodl zavést časové omezení pro nezletilé. Aby si mladiství uvědomili, že tráví sledováním videí neúměrně dlouhou dobu, po 60 minutách v součtu za den jim bude aplikace nově zablokována po zbytek dne.

Mladší 18 let navíc budou dostávat „týdenní upozornění s rekapitulací času stráveného u obrazovky“. Stát by se tak mělo během nadcházejících týdnů, kdy bude vydána aktualizace TikToku, jak upřesnil server Gizmodo.

Jedním dechem je ale nutné dodat, že mladiství dostanou vlastí kód, díky němuž budou moci uzamčenou aplikaci opět odemknout. V nastavení navíc půjde hodinový limit zcela vypnout. V takovém případě se však po 100 minutách sledování videí zobrazí na telefonu výzva, aby si uživatelé nastavili vlastní časový limit.

Pokud budou chtít rodiče držet své neplnoleté ratolesti více zkrátka, budou moci díky párování zařízení v rámci rodiny nastavit omezení času na TikToku sami. Zároveň získají přístup k ovládacímu panelu s přehledem o používání aplikace.

TikTok dostal v Británii pokutu přes 340 milionů. Na platformu pouští děti mladší 13 let

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám