Hlavní obsah

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

V dnešní době jsou sociální sítě nedílnou součástí našeho života a stále více lidí, včetně dětí a náctiletých, na nich tráví neúměrné množství času. Avšak v poslední době se stále více rodičů a zákonodárců obává negativních dopadů, které mohou mít různé aplikace na mentální zdraví mladých lidí. Proto se několik amerických států, včetně Utahu, rozhodlo přijmout zákony, které mají omezit přístup dětí k sociálním sítím.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

TikTok a Facebook

Článek

Utah se stal prvním americkým státem, který tyto zákony přijal. Podle nových pravidel musejí sociální sítě umožnit rodičům přístup k účtům jejich dětí a zakázat nezletilým používání sítí v době od 22:30 do 6:30.

Dále musejí všichni obyvatelé Utahu, kteří chtějí používat sociální sítě, prokázat svůj věk. Tyto zákony mají vstoupit v platnost v březnu příštího roku.

Guvernér Utahu Spencer Cox, který zákony podepsal, se domnívá, že sociální sítě se kvůli podobným změnám obrátí na soud. Nicméně věří, že opatření pomohou změnit vztah dětí a náctiletých k „velmi destruktivním aplikacím“.

Jak bojujete proti zneužívání dětí? Austrálie se obořila na Google i Twitter

Internet a PC

Podobná omezení se chystají i v dalších amerických státech, jako je Texas, Ohio, Arkansas nebo Louisiana, uvedla agentura AP.

Je třeba si uvědomit, že sociální sítě mají vliv na naše každodenní životy, ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu. Proto je důležité, aby rodiče a zákonodárci dbali na to, jak se děti těmito aplikacemi zabývají a jaké jsou dopady na jejich mentální zdraví. Zákony jako ty, které přijal Utah, mohou být krokem správným směrem.

Časové omezení na TikToku

Vědomi jsou si toho koneckonců i provozovatelé samotných sociálních sítí. TikTok se proto rozhodl zavést časové omezení pro nezletilé. Aby si mladiství uvědomili, že tráví sledováním videí neúměrně dlouhou dobu, po 60 minutách v součtu za den jim bude aplikace nově zablokována po zbytek dne.

Mladší 18 let navíc budou dostávat „týdenní upozornění s rekapitulací času stráveného u obrazovky“. Stát by se tak mělo během nadcházejících týdnů, kdy bude vydána aktualizace TikToku, jak upřesnil server Gizmodo.

Jedním dechem je ale nutné dodat, že mladiství dostanou vlastí kód, díky kterému budou moci uzamčenou aplikaci opět odemknout. V nastavení navíc půjde hodinový limit zcela vypnout. V takovém případě se však po 100 minutách sledování videí zobrazí na telefonu výzva, aby si uživatelé nastavili vlastní časový limit.

Pokud budou chtít rodiče držet své neplnoleté ratolesti více zkrátka, budou moci díky párování zařízení v rámci rodiny nastavit omezení času na TikToku sami. Zároveň získají přístup k ovládacímu panelu s přehledem o používání aplikace.

Internet je nebezpečné hřiště. Především pro děti

Internet a PC

Reklama

Související články

TikTok zavede časové omezení pro nezletilé

Aplikace TikTok byla opakovaně terčem kritiky za to, že na ni mladiství tráví neúměrně mnoho času. Vyslyšet nářky rodičů se nyní rozhodla čínská společnost...

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

První pololetí je ve školách takřka u konce, odměnou za hezké vysvědčení mohou být pro děti i studenty elektroničtí pomocníci. Tyto technické vychytávky je...

Výběr článků

Načítám