Hlavní obsah

Facebook nezajistil dostatečnou ochranu soukromí dětí, tvrdí úřad FTC

Washington

Facebook jakožto nejpopulárnější sociální síť se údajně dopustil klamání rodičů a zároveň nezajistil dostatečnou ochranu soukromí dětí, které využívají aplikaci Messenger Kids. Tento názor zastává americká Federální obchodní komise (FTC), která se podle informací z agentury AP rozhodla navrhnout značné úpravy v příkazu na ochranu soukromí, jenž pochází z roku 2020. Nově by tak společnost měla zakázáno používat informace, jež získává o uživatelích mladších 18 let.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na americkou internetovou společnost Meta Platforms by se měla vztahovat i řada dalších omezení včetně těch souvisejících s využitím technologie rozpoznávání obličejů. Společnost by navíc měla poskytnout svým uživatelům dodatečnou ochranu soukromí, aby tak lépe zajistila jejich bezpečnost a soukromí na svých platformách.

„Facebook opakovaně porušil své sliby týkající se ochrany soukromí,“ uvedl šéf FTC Samuel Levine. „Společnost svou bezohledností ohrozila mladé uživatele a Facebook se musí za svá selhání zodpovídat,“ dodal.

V reakci na tuto situaci společnost Meta, která je majitelem Facebooku a dalších známých aplikací jako Instagram či WhatsApp, označila oznámení za „politický trik“. Současně uvedla, že se proti tomuto kroku bude „důrazně bránit“ a věří v konečné vítězství.

Internet je nebezpečné hřiště. Především pro děti

Internet a PC

Rozšíření rodičovského účtu

Facebook spustil službu Messenger Kids v roce 2017 a prezentoval ji jako způsob, jakým mohou děti chatovat se členy rodiny a přáteli schválenými rodiči. Aplikace neposkytuje dětem samostatné účty na Facebooku nebo Messengeru. Funguje spíše jako rozšíření rodičovského účtu a rodiče získávají kontrolní prvky, například možnost rozhodnout, s kým mohou jejich děti chatovat.

Společnost Facebook tehdy uvedla, že Messenger Kids nebude zobrazovat reklamy ani shromažďovat údaje pro marketing, ačkoli bude shromažďovat některé údaje, které jsou podle ní nezbytné pro provoz služby.

Odborníci na vývoj dětí však okamžitě vyjádřili obavy. Na začátku roku 2018 skupina 100 odborníků, advokátů a rodičovských organizací zpochybnila tvrzení společnosti Facebook, že aplikace naplňuje potřebu dětí po službě zasílání zpráv.

„Aplikace Messenger Kids neodpovídá na potřebu, ale vytváří ji. Oslovuje především děti, které by jinak neměly vlastní účet na sociálních sítích,“ uvedla skupina v dopise.

Facebook v reakci na dopis tehdy uvedl, že aplikace „pomáhá rodičům a dětem chatovat bezpečnějším způsobem“, a zdůraznil, že rodiče mají „vždy kontrolu“ nad činností svých dětí.

FTC tvrdí opak

FTC nyní tvrdí, že tomu tak nebylo. Příkaz k ochraně soukromí z roku 2020, podle něhož musel Facebook zaplatit pokutu ve výši pěti miliard dolarů (106 miliard Kč), vyžadoval, aby nezávislý hodnotitel posoudil postupy společnosti v oblasti ochrany soukromí. FTC uvedla, že hodnotitel „zjistil několik mezer a nedostatků v programu ochrany soukromí společnosti Facebook“.

„Navzdory slibům společnosti, že děti používající Messenger Kids budou moci komunikovat pouze s kontakty schválenými rodiči, mohly děti za určitých okolností komunikovat s neschválenými kontakty ve skupinových chatech a skupinových videohovorech,“ uvedla FTC.

TikTok dostal v Británii pokutu přes 340 milionů. Na platformu pouští děti mladší 13 let

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám