Hlavní obsah

Dívka si vzala život kvůli komentářům. Matka bojuje za lepší ochranu dětí na síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk (Francie)

Možnostmi lepšího postihu kybernetické šikany v EU, včetně jejího případného označení za trestný čin, se ve středu odpoledne ve Štrasburku zabývali poslanci Evropského parlamentu. Promluvila k nim také Jackie Foxová, která v Irsku zákon v tomto smyslu pomohla prosadit v reakci na sebevraždu vlastní dcery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nicole Foxová si vzala život v 21 letech právě v důsledku kritických komentářů, poznámek a pronásledování na internetu. Na počest dívky, kterou rodina přezdívala Coco, tak ve středu europoslanci diskutovali o možné budoucí legislativě nesoucí její jméno.

Internet se stal pro většinu dětí naprostou samozřejmostí, a to především díky chytrým telefonům a tabletům. Díky mobilnímu telefonu má přístup na web drtivá většina školáků. A to i těch, kteří chodí ještě na základní školu.

Jak se zodpovědně chovat na internetu se naučí doma jen málokdo. Řada rodičů totiž bezpečnost na celosvětové počítačové síti se svými dětmi vůbec neřeší. Přitom právě děti patří mezi nejohroženější skupinu uživatelů.

Internet je nebezpečné hřiště. Především pro děti

Internet a PC

Třetina dětí má nepříjemné zážitky

I když se to nemusí na první pohled zdát, právě mobily a tablety s připojením na internet dávají dětem daleko větší soukromí, než jaké by měly například na domácím počítači, který je sdílený celou rodinou. A právě to může představovat velké riziko.

Třetina dětí v Evropě zažila nepříjemné zážitky na internetu a pandemie nemoci covid-19 to ještě zhoršila. Děti se kvůli kyberšikaně také stále častěji obrací na linky důvěry či pomoci, zaznělo v úvodu debaty mezi europoslanci.

„S rostoucí dostupností technologií, které se častěji začínají využívat i při výuce a hledání informací pro studium, tráví děti a mládež na sociálních sítích více času. Tudíž přibývá příležitostí ke kyberšikaně. Jakákoli forma šikany často vede k traumatizujícím dopadům na oběti. Proto by se zvláště děti před ní měly chránit,“ řekla Radka Maxová, která je v EP členkou socialistické frakce S&D.

Maxová také zdůraznila genderový rozměr kyberšikany, který je podle ní zejména v Česku opomíjený.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Hold Foxové po jejím vystoupení složila česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, která ocenila její vytrvalost a slíbila, že si jako závazek bere prosazení unijní legislativy v této otázce. „Co je trestné offline, musí být trestné i online. Vaše svědectví je důkazem pro ostatní rodiče, že se mohou bránit,“ dodala Šojdrová.

Lidovecká frakce EPP je v europarlamentu největší skupinou a podle její europoslankyně Frances Fitzgeraldové by měla být otázka kyberšikany řešena jako součást širší legislativy zabývající se na unijní úrovni násilím vůči ženám.

Jamie Foxová začala za zákon v Irsku bojovat po sebevraždě své dcery v roce 2018, když zjistila, že pronásledování na internetu není v zemi trestné. Veřejně vystupovala, začala komunikovat s dalšími rodiči s podobnými příběhy.

Její kampaň zachycuje video, které se tento týden promítalo i v EP ve Štrasburku – prohlédnout si jej můžete níže. V Irsku začal zákon trestající kyberšikanu platit v únoru 2021, například ze šíření a publikování intimních snímků bez souhlasu zobrazené osoby nyní hrozí v zemi až sedm let vězení. Právní normy, které otázku internetové šikany určitým způsobem řeší, mají také v Itálii či ve Francii.

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám