Hlavní obsah

Čínská sociální síť TikTok plánuje dvě nová datová centra v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě. Tento krok by mohl zmírnit obavy o bezpečnost dat uživatelů a zmírnit tlak regulačních orgánů na firmu. Na blogu to oznámil manažer firmy pro evropské aktivity Rich Waterworth.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

TikTok se snaží ujistit vlády a regulační úřady, že k osobním údajům uživatelů nemá přístup a že s obsahem nemůže manipulovat vládnoucí komunistická strana Číny ani nikdo jiný pod vlivem Pekingu. Aplikaci pro sdílení krátkých videí vlastní čínská společnost ByteDance.

Waterworth uvedl, že firma je v pokročilé fázi plánu na vybudování druhého datového centra v Irsku. Jedná také o zřízení třetího datového centra v Evropě.

Rusko pokutovalo TikTok i Twitch. Kvůli Ukrajině a LGBT

Software

Hrozí pokuty

TikTok v pátek také uvedl, že v období od loňského srpna do letošního ledna měl v EU v průměru 125 milionů aktivních uživatelů měsíčně. To firmu vystaví přísnějším pravidlům EU pro on-line obsah označovaných jako zákon o digitálních službách.

Ten označuje firmy s více než 45 miliony uživatelů za velmi velké internetové platformy a požaduje od nich řízení rizik, externí a nezávislý audit, sdílení dat s úřady a výzkumníky a přijetí kodexu chování, uvedla agentura Reuters.

Internetové platformy a vyhledávače mají podle nařízení Evropské komise (EK) do 17. února zveřejnit své měsíční počty aktivních uživatelů. Velmi velké internetové platformy pak mají čtyři měsíce na splnění pravidel, jinak jim hrozí pokuty.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám