Hlavní obsah

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Skupina veřejných škol různých úrovní v americkém městě Seattle zažalovala technologické giganty provozující sociální sítě TikTok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat. Platformy podle nich nesou zodpovědnost za krizi mentálního zdraví mezi mladými lidmi, napsala agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Žalovaná strana úspěšně zneužila zranitelné mozky dospívajících. Desítky milionů studentů v zemi lapila v kolotoči nadměrné konzumace obsahu, který je často škodlivý, cynický a vzbuzuje zášť,“ stojí v podnětu k okresnímu soudu dlouhém 91 stran, který podal spolek veřejných škol Seattle Public Schools.

Firmy Google, Meta, Snap a TikTok mají podle škol vinu na zhoršení psychického zdraví mladých a na rozvoji negativních jevů, jako jsou úzkosti, deprese, poruchy příjmu potravy a kyberšikana. Školy dále uvádějí, že studenty je těžší učit a že jsou nucené najímat odborníky na psychické zdraví a poskytovat učitelům zvláštní školení o sociálních sítích.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

„Do vytvoření bezpečného prostředí pro děti na všech našich platformách jsme hodně investovali. Máme silné ochranné prvky, které zajišťují jejich duševní pohodu,“ řekl AP José Castaneda, mluvčí Googlu, který vlastní síť YouTube. Společnost Snap v prohlášení uvedla, že „bude nadále pokračovat ve snahách, aby jejich platforma (Snapchat) byla bezpečná a ‚snapchatteři‘ měli přístup ke zdrojům, které jim pomohou zdolat výzvy v oblasti mentálního zdraví, kterým mladí lidé dnes čelí“. Meta a TikTok zatím podle AP nereagovaly na žádosti o komentář k žalobě.

Seattle Public Schools uvádí, že podle jejich průzkumu mezi lety 2009 a 2019 o 30 procent narostl počet dětí, které „cítí smutek nebo beznaděj téměř každý den po dva nebo víc týdnů v kuse“, což u nich vedlo k tomu, že přestaly dělat některé běžné činnosti.

Ve Spojených státech se na soud z podobných příčin obrátily už stovky rodin, které tvrdí, že jejich děti trpí vlivem sociálních sítí, píše AP.

Dezinformace ohrožují veřejné zdraví. Platformy musí přidat, míní vláda USA

Internet a PC

V roce 2021 whistleblowerka z tehdejší společnosti Facebook Frances Haugenová zveřejnila dokumenty o interní studii, která prokázala, že společnost věděla, že Instagram má negativní dopad na teenagery v tom smyslu, že pokřivuje jejich náhled na vlastní tělo a zvyšuje pravděpodobnost vzniku poruch příjmu potravy a sebevražedných myšlenek. Haugenová řekla, že platforma dává přednost zisku před bezpečností a že zmíněný výzkum ukryla před vlastními investory i veřejností.

Školy sdružené v Seattle Public Schools požadují po soudu, aby technologickým firmám nařídil zastavit činnost, která negativně působí na veřejnost, nahradit způsobené škody a uhradit zvláštní výdaje škol.

Nezletilí a on-line hry? První stát chystá zákaz

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám