Hlavní obsah

Umělá inteligence vdechne mobilům nový život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší výkon, hezčí displeje či kvalitnější fotoaparáty. Nejlepší chytré telefony přináší každý rok nějaké vylepšení. Opravdových inovací, které by zahýbaly celým trhem, je ale poskrovnu. Změnit by to mohla umělá inteligence (AI), ta má totiž potenciál vdechnout smartphonům doslova nový život.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Šéf amerického výrobce čipů Qualcomm Cristiano Amon

Článek

Myslí si to alespoň šéf amerického výrobce čipů Qualcomm Cristiano Amon, který se o budoucnosti chytrých telefonů rozpovídal v rozhovoru pro server CNBC. Neskrýval přitom, že v AI vidí „značné příležitosti“ pro mobilní byznys.

Nejde přitom o žádnou hudbu budoucnosti. Co umělá inteligence dovede v praxi, bychom se měli přesvědčit podle něj již v říjnu na akci Snapdragon Summit. „Summit se bude týkat výrobců, kteří ukážou i to, jak neuvěřitelně dovedou s AI pracovat,“ prohlásil Amon.

Apple ukáže nové iPhony už příští týden. Budou opět čtyři

Mobil

Právě čipy Snapdragon od Qualcommu využívá většina předních výrobců chytrých telefonů na světě. Podle nich je i samotný summit pojmenován.

„Změny, které přinese umělá inteligence, povedou k novému životnímu cyklu chytrých telefonů,“ konstatoval šéf Qualcommu. Připustil však, že časový rámec, kdy změny nastanou, nedovede odhadnout. „Ale určitě k tomu dojde,“ má jasno.

Amon také zdůraznil, že Qualcomm se v oblasti umělé inteligence vydává odlišnou cestou než jeho hlavní konkurent v oblasti polovodičů, společnost Nvidia. Zatímco Nvidia se zaměřuje na implementaci AI do datových center, Qualcomm se zabývá využitím AI právě v chytrých telefonech a dalších mobilních zařízeních.

Strastiplný rok pro smartphony

Výrobci nyní řeší zapeklitý problém, jak oživit poptávku po chytrých telefonech. Celosvětový prodej smartphonů se podle údajů analytické společnosti Counterpoint Research ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížil o osm procent, což je osmé po sobě jdoucí čtvrtletí s poklesem prodeje.

Jedničkou na trhu je Samsung s 22% podílem, Applu patří druhá příčka se 17 %. Třetí je pak Xiaomi s 12 %.

Vyhlídky na oživení trhu přitom nejsou příliš růžové ani pro nadcházející půlrok. Za celý rok se očekává pokles celosvětových dodávek chytrých telefonů o šest procent na 1,15 miliardy zařízení. Výsledky nebyly v celé poslední dekádě horší.

Špatná situace v Asii

Podle analytické zprávy, kterou citoval server CNBC, je jednou z hlavních překážek růstu situace v Asii. Nepříznivé podmínky na tomto kontinentu brzdí ekonomické oživení, které se na začátku roku očekávalo zejména v Číně.

Čínská ekonomika ale letos prožívá zpomalení a zatím ani zdaleka nesplňuje očekávání ohledně rychlého oživení. Právě kvůli tomu se místní spotřebitelé drží zpátky při svých výdajích.

„V době největšího rozmachu se ročně v Číně prodalo průměrně 450 milionů chytrých telefonů. V současnosti toto číslo činí zhruba 270 milionů ročně,“ konstatoval Karn Chauhan, analytik Counterpoint Research.

Oživení prodeje zpomaluje také Severní Amerika. Slabá poptávka v první polovině roku nasvědčuje tomu, že celkový roční prodej na tomto trhu může poklesnout o více než deset procent.

Zájem o mobily zůstává slabý. Pocítilo to už i Xiaomi

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mobily

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám