Hlavní obsah

Zájem o mobily zůstává slabý. Pocítilo to už i Xiaomi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Výzkumná společnost Counterpoint Research poukázala tento měsíc na to, že mobilní trh má za sebou po prvních dvou letošních čtvrtletích nejhorší výsledky za poslední dekádu. A dokládají to nyní i hospodářské výsledky společnosti Xiaomi, jakožto třetího největšího prodejce mobilů na světě. Tržby čínského výrobce poklesly o čtyři procenta na 67,4 miliardy jüanů (206,6 miliardy Kč).

Foto: archív tvůrců

Xiaomi 13 Pro

Článek

I přesto předčily hospodářské výsledky očekávání analytiků, neboť čistý zisk vzrostl o 147 procent na 5,14 miliardy jüanů (15,57 miliardy korun). Kdyby tržby nepoklesly, byl by pochopitelně zisk ještě vyšší.

Nejvíce uškodila společnosti Xiaomi slabá poptávka na domácím trhu. V Číně totiž dodávky klesly o 19 procent na 8,6 milionu prodaných smartphonů. Hospodářské výsledky nevylepšila ani poptávka v Indii, tato země je po Číně pro Xiaomi druhým největším trhem. Dodávky zde klesly o 22 procent na 5,4 milionu kusů.

„V době největšího rozmachu se ročně v Číně prodalo průměrně 450 milionů chytrých telefonů. V současnosti toto číslo činí zhruba 270 milionů ročně,“ konstatoval podle serveru CNBC Karn Chauhan, analytik Counterpoint Research. Na mysli měl prodej všech značek smartphonů.

Nejhorší výsledky za deset let. Zájem o chytré telefony letos vázne

Mobil

Strastiplný rok pro smartphony

Celosvětový prodej smartphonů se podle údajů analytické společnosti Counterpoint Research ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížil o osm procent, což je osmé po sobě jdoucí čtvrtletí s poklesem prodeje.

Jedničkou na trhu je Samsung s 22% podílem, Applu patří druhá příčka se 17 %. Třetí je pak Xiaomi s 12 %.

Vyhlídky na oživení trhu přitom nejsou příliš růžové ani pro nadcházející půlrok. Za celý rok se očekává pokles celosvětových dodávek chytrých telefonů o šest procent na 1,15 miliardy zařízení. Výsledky nebyly v celé poslední dekádě horší.

Zaměří se více na elektromobily

Kvůli klesající poptávce po smartphonech se bude podle agentury Reuters snažit Xiaomi rozšířit své aktivity do oblasti elektromobilů. Společnost hodlá do automobilového průmyslu investovat 10 miliard USD (223,5 miliardy Kč) během nadcházejících deseti let.

Masová výroba by měla započít v polovině nadcházejícího roku.

Xiaomi chystá novinku, do tří let chce přijít s vlastními auty

Ekonomika

Může se vám hodit na Zboží.cz: Telefony Xiaomi, Smartphony, iPhone, Mobilní telefony Samsung

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám