Hlavní obsah

První mobil pro školáka stojí od čtyř tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje mobilů a notebooků v druhé polovině prázdnin proti červenci stouply zhruba o deset procent, vyplývá z dat maloobchodního prodejce Datart. „Rodiče dětem pořizují základní modely. První telefony se tak většinou cenově pohybují mezi čtyřmi a sedmi tisíci korun,“ uvedl David Dolanský z Datartu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Část rodičů se snaží regulovat čas, který děti stráví s elektronikou, a mobilní telefon jim proto pořídí až v pozdějším věku. To je například tehdy, kdy začnou děti chodit do školy a na kroužky bez doprovodu.

Mobilní telefon u menších školáků v některých případech nahrazují chytré hodinky, u kterých hrozí nižší riziko ztráty.

Rodiny v nouzi mohou na školní vybavení získat podporu

Finance

Notebooky pořizují hlavně středoškoláci a vysokoškoláci, nejčastěji za ně utratí deset až 20 tisíc. Proti loňsku jsou prodeje na podobné úrovni.

„Velkou obměnu notebooků jsme u studentů registrovali v covidovém období a vzhledem k tomu, že běžná životnost se v této kategorii pohybuje mezi třemi a čtyřmi roky, očekáváme větší obměnu v příštím roce,“ odhaduje David Dolanský.

Pomůcky zdražily

Češi nákupy do školy nemají rádi. Letos se navíc bojí cen utržených ze řetězu, většina tuší, že překročí rozpočet, vyplývá z průzkumu on-line supermarketu Košík.cz.

Rodiny prvňáčků si většinou stanovily limit na 3500 korun, 64 procent z nich si však myslí, že se do něj nebudou schopny vejít. Rodiče žáků ze druhé a třetí třídy pak předpokládají, že budou moci utratit zhruba 2700 korun. V případě rodičů starších žáků se tento limit zvyšuje, a to zhruba na 4300 korun.

Tyto částky však nezahrnují investice například do zmíněné elektroniky nebo výbavy dětských pokojů a studoven.

Aktovky, penály či psací potřeby v obchodech podražily meziročně až o desetinu.

Školní pomůcky zdražily o stovky korun

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám