Hlavní obsah

První změna u iPhonů 15 potvrzena. Dostanou nový konektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple zatím ještě ani nepotvrdila, že letos ukáže nové iPhony 15, přesto je u nich už první radikální změna známá. Server BBC upozornil, že se Apple podvolil nařízení Evropské unie (EU) a že jeho nejnovější chytré telefony dostanou USB-C konektor. Fanoušci přístrojů s logem nakousnutého jablka tak budou muset měnit nabíječky i celou řadu příslušenství.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní lightning s iPhonem

Článek

Nařízení EU, podle kterého musí všechny nové smartphony využívat výhradně rozhraní USB-C, bylo schváleno již v loňském roce. V platnost vstoupí nicméně až v příštím roce.

Přesto se v posledních měsících množí spekulace o tom, že nové iPhony dostanou tento konektor již dříve, tedy letos. Za hotovou věc to má i server BBC, který se odvolává na zdroje blízké společnosti. Poukazuje přitom na fakt, že nabíjecím USB-C konektorem jsou už vybaveny například tablety či notebooky s logem nakousnutého jablka.

Apple sice v případě MacBooků primárně všude vyzdvihuje svůj nový systém MagSafe 3, ale v podrobných specifikacích se dočteme, že lidé mohou nabíjet svůj stroj také prostřednictvím USB-C rozhraní.

Netáhnou iPady ani iPhony. Apple zachraňuje streamování a služby

Hardware

Na změně vydělá i Apple

Přechod na USB-C rozhraní u nových iPhonů je tedy logickým krokem. Lze očekávat, že stejný napájecí konektor dostanou také sluchátka AirPods. Ta se podobně jako iPhony doposud nabíjela prostřednictvím rozhraní lightning, které pochází přímo z dílen Applu.

Apple by teoreticky mohl vyrábět pro Evropu telefony s USB-C konektorem a pro zbytek světa zachovat rozhraní lightning, podle serveru BBC je to ale velmi nepravděpodobné. Očekává se tak, že změna se dotkne celého světa, nové iPhony 15 dostanou USB-C konektor pro všechny trhy.

Vydělat na změně rozhraní může v neposlední řadě i společnost Apple. Lidé totiž budou nuceni nakoupit nové nabíječky, případně další příslušenství s USB-C konektory, pokud tedy nebudou chtít používat nepříliš vzhledné redukce.

Například čtyřčlenné rodiny, kde iPhony využívají všichni, si tak nad rámec pořizovací ceny samotných telefonů mohou připlatit klidně i několik desítek tisíc korun. Nejen kabely a nabíječky, ale také nejrůznější dokovací stanice, stojánky, externí disky a další příslušenství totiž stojí tisíce korun.

Jednotná nabíječka v EU

Evropská unie o zavedení jednotného nabíjecího konektoru napříč celým trhem elektroniky bojovala několik dlouhých let. Definitivní rozhodnutí o zavedení nového nařízení o používání USB-C rozhraní padlo loni na podzim.

Výrobci musí využívat tento typ konektoru od roku 2024. Vedle mobilů se to týká například i fotoaparátů, elektronických čteček, tabletů a řady dalších přístrojů. Výjimku mají pouze notebooky, kterých se sjednocení napájecích konektorů týká až od konce roku 2026.

Řada přístrojů již USB-C konektory běžně používá. Některé přístroje ale stále ještě sázely na rozhraní microUSB, které je pro výrobce lacinější. Se starším rozhraním jsme se mohli setkat především u levnější elektroniky.

Foto: Profimedia.cz

Konektory zleva: USB-A, microUSB, USB-C a lightning

Na trhu jsou stále stovky mobilů s konektorem, který bude zakázán

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mobilní telefony iPhone

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám