Hlavní obsah

Obsahové farmy využívají umělou inteligenci k parazitování na médiích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Takzvané obsahové farmy využívají nástrojů umělé inteligence k opisování klasických médií, aby si zajistily čtenost, a tím i příjmy z reklamy. Uvedl to technologický server Gizmodo, který se odvolává na studii analytiků z organizace NewsGuard.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Obsahová farma je obchodní model, při němž platforma publikuje co největší množství méně kvalitního, ale stále relevantního mediálního obsahu, který je maximálně uzpůsoben algoritmům internetových vyhledávačů. Cílem je dosáhnout co největšího počtu zobrazení stránek uživateli, a tím i vytvářet příjmy z on-line reklamy.

Chatboty umělé inteligence jsou v obsahových farmách využívány k „přepisování“ tisíců článků zavedených médií, jako je deník The New York Times, agentura Reuters či stanice CNN, a jejich opětovnému publikování bez toho, aniž by byl citován původní zdroj, uvádí průzkum.

Apple chystá konkurenci ChatGPT. Na vývoj dal miliardy

Software

Celkem organizace pro boj s dezinformacemi NewsGuard odhalila 37 takovýchto serverů. Podotýká však, že ve skutečnosti jich bude daleko více. V některých případech byl prezentovaný mediální obsah vytvořen zřejmě zcela automaticky, bez zásahu člověka. Výsledkem byly články, které byly téměř nerozeznatelné od autentického textu.

Podle studie to svědčí mimo jiné o tom, že kvalita obsahu generovaného umělou inteligencí vzrostla. Tematicky se prověřované obsahové farmy velmi lišily. Některé se zaměřovaly na vědu a vesmír, jiné na sport a politiku nebo aktuální zprávy.

Inzerce od zavedených značek

NewsGuard upozorňuje, že na těchto stránkách inzerují často také zavedené značky, čímž plagiátorství přímo finančně podporují. „Vzhledem k tomu, že proces programatické reklamy - který využívá algoritmy k poskytování vysoce cílených reklam uživatelům na internetu - je tak neprůhledný, reklamní značky pravděpodobně netuší, že financují šíření stránek kopírujících obsah s pomocí umělé inteligence,“ dodal NewsGuard.

Není jasné, které nástroje umělé inteligence byly konkrétně použity k vytváření plagiátů, podle serveru Gizmodo je nicméně obsah snadné generovat i pomocí nejoblíbenějších dostupných nástrojů, jako je Google Bard či ChatGPT. Společnosti Google a OpenAI, vlastníci těchto chatbotů, sice v uživatelských podmínkách zakazují používat své nástroje k plagiátorství, zdá se však, že jde prozatím spíše o doporučení než o skutečný zákaz.

Agregátory zpráv a obsahové farmy nejsou ničím novým a vznikly mnohem dříve než současná vlna rychle se rozvíjejících nástrojů využívajících umělou inteligenci. Rychlost několika vteřin, s jakou tyto modely dokážou generovat, ale znamená, že nepoctiví aktéři mohou rychle zaplnit weby stovkami nebo tisíci zkopírovaných článků, které jim pak vytvářejí příjmy z reklamy.

Klady i zápory

Tradiční média se mezitím potýkají s dopadem, který bude mít umělá inteligence na jejich redakce. Technologický server CNET a další byly přistiženy při publikování článků umělou inteligencí, aniž by jasně vysvětlily, jak byly vytvářeny. Další weby, jako například Insider, začaly pracovat s nástroji umělé inteligence, aby jim vytvářely návrhy na témata článků a přicházely s otázkami pro rozhovory.

Ne všichni však nastupují do vlaku zpravodajství s využitím umělé inteligence. Minulý týden agentura AP uvedla, že jakýkoli výstup vygenerovaný umělou inteligencí by měl být „považován za neověřený zdrojový materiál“. Je známo, že i ty nejlepší nástroje umělé inteligence si samy dotvářejí fakta a jsou téměř jistě „učeny“ na materiálech chráněných autorskými právy, dodává Gizmodo.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence už odhaluje nádory

Pomáhají číst snímky z mamografu nebo analyzují oční sítnici. Umělá inteligence (AI) se v medicíně začíná zabydlovat, boom se očekává hlavně u diagnostiky....

Umělá inteligence může ohrozit osobní identitu

Vzestup umělé inteligence (AI) vyvolává v řadě zaměstnanců i podnikatelů nepříjemné obavy. Na pracovišti dokonce otřásá důvěrou některých pracovníků v to, kým...

Výběr článků

Načítám