Hlavní obsah

Majitel Facebooku vtiskne umělé inteligenci vlastní osobnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence (AI) je fenoménem dnešní doby. Technologičtí giganti přitom věří, že její možnosti jsou daleko větší, než si umíme v současnosti představit. Společnost Meta Platforms, majitel Facebooku a Instagramu, například nyní údajně pracuje na AI, která bude schopná simulovat různé osobnosti. Informoval o tom britský deník Financial Times (FT).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně by Meta měla pracovat na celé sérii chatovacích robotů, které budou podobné systému ChatGPT od OpenAI. Také tedy budou stavět na umělé inteligenci, ale hlavním rozdílem bude jejich schopnost simulovat různé osobnosti.

Zástupci Mety zatím práce na vlastním chatbotovi oficiálně nepotvrdili. Britský deník Financial Times se nicméně ve svém článku odvolává na zdroje obeznámené se situací přímo z této firmy.

Jeden ze systémů by měl být údajně schopen komunikovat jako někdejší americký prezident Abraham Lincoln. Další by měl poskytovat uživatelům rady ve stylu volnomyšlenkářského surfaře. První chatovací systémy by měly být oficiálně odhaleny již příští měsíc.

Umělá inteligence může ohrozit osobní identitu

Internet a PC

Zábava i doporučení

Sloužit mají chatboti především ve vyhledávání, kde budou nabízet různá doporučení. Kromě toho by ale měli být také zábavným prvkem na sociálních sítích, se kterým si uživatelé budou moci krátit dlouhou chvíli.

Matka Facebooku se prostřednictvím chatbotů s různými osobnostmi bude snažit zvýšit atraktivitu svých sociálních mediálních platforem v době sílící konkurence, jako je například TikTok.

I když článek FT odmítli zástupci Mety oficiálně komentovat, šéf této společnosti Mark Zuckerberg se již minulý týden nechal slyšet, že jeho podnik „představí podrobnosti o svých plánech v oblasti umělé inteligence v následujících měsících“.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Nejvýkonnější superpočítač pro AI

Zkraje roku 2022 Meta oznámila, že staví nový superpočítač pro výzkum umělé inteligence. Zástupci společnosti se tehdy kasali, že bude nejvýkonnější na světě, alespoň tedy co se týče modelů určených pro umělou inteligenci.

Jmenuje se AI Research SuperCluster (RSC) a dokončen byl letos v květnu, jak upozornil server HPC Wire. Zástupci společnosti zdůraznili, že s novým superpočítačem mají velké plány. Měl by totiž pomoci firmě vytvořit lepší modely umělé inteligence.

Ty se díky obrovskému výpočetnímu výkonu budou moci učit z bilionů příkladů. Zároveň budou schopné pracovat ve stovkách jazyků či analyzovat text, obrázky i video, aby rozhodly o tom, zda je zveřejněný obsah škodlivý.

Meta staví nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám