Hlavní obsah

Obavy i nadšení z umělé inteligence. Jak se rodil fenomén ChatGPT

V úterý uplynulo přesně půl roku od doby, co americký startup OpenAI zpřístupnil široké veřejnosti ChatGPT. Za pouhých šest měsíců se z tohoto chatovacího robota stal fenomén, který v podstatě otevřel cestu umělé inteligenci k běžným lidem. ChatGPT se nicméně za takto krátkou dobu nevyhnulo ani kritice a dokonce i zákazu v jedné zemi.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

Startup OpenAI vznikl už v roce 2015. Není tajemstvím, že na jeho založení se podílel i americký vizionář Elon Musk, později ale ze správní rady organizace odešel. Nyní patří k nejhlasitějším kritikům. Vadí mu mimo jiné to, že provoz OpenAI financuje z velké části americký Microsoft.

Přestože ChatGPT ve verzi 3.5 bylo zpřístupněno před půl rokem, přesně 30. listopadu 2022, větší popularity se tento chatovací robot dočkal až v březnu, kdy byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat užitečnější odpovědi a v podstatě připravuje půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Apple pracuje na vlastní umělé inteligenci

Software

Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Aplikaci nabízí OpenAI ke stažení i použití zdarma. Platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného.

Předplatné ChatGPT Plus vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Elon Musk

Stopka od Itálie i soukromých firem

Právě kvůli sběru dat od uživatelů čelila společnost OpenAI velké kritice. Například Itálie to uvedla jako hlavní důvod – společně s nedostatečnou kontrolou věku uživatelů – k zablokování služby v zemi, ke kterému došlo letos začátkem dubna. Opět zprovoznit chatovacího robota v této jihoevropské zemi se podařilo až v květnu.

Stalo se tak poté, co ChatGPT dostalo anonymní režim, který už dotazy uživatelů vůbec neukládá.

Svým zaměstnancům přesto zakázaly používat ChatGPT kvůli obavám o únik dat také společnosti Samsung, JPMorgan, Apple či Amazon.

Na druhou stranu roste i počet firem, které již nyní hledají způsoby, jak umělou inteligenci využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. ChatGPT může například pomoci inženýrům generovat počítačový kód a urychlit tak jejich práci, přesně takto AI používá firma Goldman Sachs.

Žádné omezení, rovnou zákaz. Italové přišli o ChatGPT

Internet a PC

Strach o budoucnost světa

V březnu vyjádřily IT celebrity své obavy z rychlosti, jakou se umělá inteligence vyvíjí. K výzvě požadující alespoň půlroční zastavení vývoje nových modelů AI kvůli „hlubokým rizikům pro společnost a lidstvo“ se připojily stovky akademiků, expertů a podnikatelů. Mimo jiné také americký podnikatel Elon Musk či spoluzakladatel firmy Apple Steve Wozniak.

Výzva se týkala přímo GPT-4. Tuto verzi signatáři považovali za tak vyspělou, že firma by neměla další generaci vyvíjet do doby, než budou v oblasti umělé inteligence schválena nějaká pravidla. Vývoj to přesto nezastavilo.

Ne všichni jsou ale proti. Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates nedávno na svém blogu publikoval článek, ve kterém tvrdí, že nastal věk umělé inteligence. Podle něj bude umělá inteligence používána k řešení největších problémů světa, včetně nerovností, nemocí a globální změny klimatu.

Naopak Elon Musk nyní patří k nejhlasitějším kritikům společnosti OpenAI i jejich výtvorů. „AI je nebezpečnější než špatně řízená konstrukce letadel, výrobní údržba nebo špatná výroba automobilů,“ varoval Musk v rozhovoru pro Fox News s tím, že umělá inteligence má „potenciál civilizační destrukce“.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Bill Gates

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Musk chystá vlastního chatbota

Musk v rozhovoru nešetřil kritikou vůči společnosti OpenAI. Chatbot ChatGPT je podle něj „trénovaný ve lhaní“. OpenAI se prý stala „uzavřeným zdrojem“, ze start-upu přerostla v ziskovou organizaci úzce spojenou s Microsoftem.

Navíc obvinil spoluzakladatele Googlu Larryho Pagea, že „nebere bezpečnost umělé inteligence vážně“. Google provozuje vlastního chatbota zvaného Bard, kterého zpřístupnil veřejnosti na vybraných trzích letos v únoru, v Česku však není dostupný.

Bard vychází z jazykového modelu LaMDA, který Google navrhl pro generování chatbotů. Kalifornská společnost jej představila v roce 2021.

Navzdory kritice se ale Musk letos v dubnu rozhodl sám vtrhnout na trh s umělou inteligencí. „Začnu s něčím, čemu říkám TruthGPT. Je to umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ neskrýval své nadšení Musk.

„Myslím si, že tohle by mohla být nejlepší cesta k bezpečí. Myslím to tak, že v případě AI starající se o pochopení vesmíru je nepravděpodobné, že by zničila lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru,“ doplnil.

TruthGPT půjde proti Microsoftu i Googlu. Musk buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám