Hlavní obsah

Samsung zakázal zaměstnancům používat ChatGPT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Zaměstnanci Samsungu již nesmí používat ChatGPT, ani jiné podobné generativní nástroje umělé inteligence. Jihokorejský elektronický gigant se k tomuto kroku odhodlal údajně kvůli tomu, že umělou inteligenci (AI) používali zaměstnanci špatně – hrozil únik citlivých dat.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Logo společnosti Samsung Electronics

Článek

Zákaz začal platit už na konci dubna, veřejnost ale o něm byla díky agentuře Bloomberg informována až nyní.

V interním e-mailu Samsung informoval své zaměstnance, aby byli opatrní při používání ChatGPT a dalších podobných produktů, a to nejen v práci, ale i v soukromí. Do AI nástrojů by neměli nahrávat žádné citlivé informace.

Vysloveně bylo používání generativních nástrojů umělé inteligence zakázáno programátorům. Chatboti totiž dovedou vedle textu generovat klidně i kódy přesně podle zadání, čímž programátorům značně usnadňují práci.

ChatGPT dostal anonymní režim

Software

Citlivé informace v nepovolaných rukou?

Aby se mohlo ChatGPT a podobné služby vyvíjet, sbírají všechna vložená data. Citlivé informace se tak mohou teoreticky dostat do nepovolaných rukou. ChatGPT na podobné výtky zareagovalo již v minulém měsíci, kdy byl představen anonymní režim.

Omezení se netýká pouze Samsungu. Svým zaměstnancům zakázaly používat generativní nástroje AI také další společnosti, jako je například JPMorgan či Amazon.

Foto: mif, Novinky

Nastavení anonymního režimu v ChatGPT

Na druhou stranu roste i počet firem, které již nyní hledají způsoby, jak umělou inteligenci využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. ChatGPT může například pomoci inženýrům generovat počítačový kód a urychlit tak jejich práci, přesně takto AI používá firma Goldman Sachs.

Samsung údajně také hledá způsoby, jak generativní AI využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. Je pravděpodobné, že zákaz bude v dohledné době zrušen, nejdříve však po stanovení jasných pravidel bezpečnosti.

Mark Gurman z Bloombergu připomíná, že Samsung zatím nemá vlastní projekt generativní AI. ChatGPT vyvíjí americká firma OpenAI, kterou podporuje americký Microsoft. Mezi další produkty generativní AI patří Bard od Googlu.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence dostala přednost před lidmi. IBM zruší tisíce míst

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám