Hlavní obsah

TruthGPT půjde proti Microsoftu i Googlu. Musk buduje vlastní umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Elon Musk oznámil spuštění vlastního chatovacího systému, který využívá umělou inteligenci (AI). Jmenuje se TruthGPT a bude konkurovat produktům od společností OpenAI či Google. Musk to uvedl v pondělí při rozhovoru s americkou stanicí Fox News, ve kterém nešetřil kritikou na konkurenční řešení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Miliardář Elon Musk během rozhovoru s americkou stanicí Fox News

Článek

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Agentura Reuters připomněla, že v roce 2015 se Musk podílel na založení společnosti OpenAI, později ale ze správní rady organizace odešel. Minulý měsíc se navíc připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů, kteří požadovali nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence kvůli „hlubokým rizikům pro společnost a lidstvo“.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Vývojáři by podle signatářů výzvy měli pauzu využít „ke společné práci na bezpečnostních pravidlech a k usilovné spolupráci se zákonodárci na regulaci odvětví AI“.

V rozhovoru pro Fox News Musk opět varoval před nebezpečím umělé inteligence. „AI je nebezpečnější než špatně řízená konstrukce letadel, výrobní údržba nebo špatná výroba automobilů,“ varoval Musk s tím, že umělá inteligence má „potenciál civilizační destrukce“.

Navzdory kritice se ale nyní rozhodl sám vtrhnout na trh s umělou inteligencí. „Začnu s něčím, čemu říkám TruthGPT. Je to umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ neskrýval své nadšení Musk v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem z Fox News.

Sázka na bezpečnost

„Myslím si, že tohle by mohla být nejlepší cesta k bezpečí. Myslím to tak, že v případě AI starající se o pochopení vesmíru je nepravděpodobné, že by zničila lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru,“ doplnil.

Musk v rozhovoru nešetřil kritikou vůči společnosti OpenAI. Chatbot ChatGPT je podle Muska „trénovaný ve lhaní“. OpenAI se prý stala „uzavřeným zdrojem“, ze start-upu přerostla v ziskovou organizaci úzce spojenou s Microsoftem. Navíc obvinil spoluzakladatele Googlu Larryho Pagea, že „nebere bezpečnost umělé inteligence vážně“.

Musk v březnu zaregistroval v Nevadě firmu s názvem X.AI. Současný šéf Twitteru je nyní jediným ředitelem a Jared Birchall, generální ředitel Muskovy rodinné kanceláře, je sekretářem. Musk nyní láká specialisty na umělou inteligenci z Googlu, aby mu pomohli s rozvojem TruthGPT.

Umělá inteligence musí podléhat kontrole, burcuje čínský regulátor

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám