Hlavní obsah

Apple pracuje na vlastní umělé inteligenci

Cupertino

Apple pracuje na konkurenci pro chatovacího robota ChatGPT. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ), který se opírá o interní zdroje a dokumenty, jež získal. Americký technologický gigant tak chce evidentně dohnat náskok, který má v oblasti umělé inteligence konkurenční Google a Microsoft.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Logo firmy Apple

Článek

Umělá inteligence se dostala v posledních měsících do středu pozornosti právě s rozvojem ChatGPT. Za tímto chatovacím robotem stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Tento systém dokáže s využitím umělé inteligence generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Software

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat přesnější a užitečnější odpovědi. V podstatě připravuje půdu pro šíření technologií, které budou napodobovat lidi.

Umělou inteligencí se zabývají ale i další společnosti, podobný textový generátor nabízejí například společnosti Google či Anthropic, generátor obrazových materiálů pak Stability AI.

A nyní se podle listu WSJ chystá do stejných vod vstoupit také společnost Apple. Na vlastní AI už vývojářské týmy amerického technologického giganta údajně usilovně pracují. Lze očekávat, že podnik ji využije nejen pro interní potřebu, ale také v produktech pro běžné uživatele – například u virtuální asistentky Siri, aby poskytovala relevantnější a přesnější reakce na uživatelské pokyny a dotazy.

Zákaz ChatGPT

Bližší informace ale zatím nejsou bohužel k dispozici. Apple však již nyní zakázal zaměstnancům používat ChatGPT. Do AI nástrojů by neměli nahrávat žádné citlivé informace. Vysloveně bylo používání generativních nástrojů umělé inteligence zakázáno programátorům. Chatboti totiž dovedou vedle textu generovat klidně i kódy přesně podle zadání, čímž programátorům značně usnadňují práci.

Aby se mohlo ChatGPT a podobné služby vyvíjet, sbírají všechna vložená data. Citlivé informace se tak mohou teoreticky dostat do nepovolaných rukou. Kvůli tomu již dříve zakázaly tohoto chatbota svým zaměstnancům také společnosti Samsung, JPMorgan či Amazon.

ChatGPT na podobné výtky zareagovalo již v minulém měsíci, kdy byl představen anonymní režim.

Na druhou stranu roste i počet firem, které již nyní hledají způsoby, jak umělou inteligenci využít ke zlepšení produktivity a efektivity svých zaměstnanců. ChatGPT může například pomoci inženýrům generovat počítačový kód a urychlit tak jejich práci, přesně takto AI používá firma Goldman Sachs.

Zápas s umělou inteligencí se bude týkat všech, varoval zpěvák Sting

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám