Hlavní obsah

Žádné omezení, rovnou zákaz. Italové přišli o ChatGPT

– Řím

Itálie se stala první západní zemí, která zablokovala chatovacího robota ChatGPT. Původně přitom měla být tato webová služba v zemi pouze omezena. Italské úřady nařídily americké společnosti OpenAI, aby znemožnila přístup k ChatGPT všem uživatelům na území Itálie.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Italský úřad pro ochranu osobních údajů tvrdí, že společnost „OpenAI shromažďuje osobní údaje, aniž by k tomu měla nějaký právní základ“. Provozovatel ChatGPT shromažďování a uchovávání osobních údajů odůvodňuje pouze tím, že je to nezbytné pro trénování algoritmů, které jsou základem provozu platformy.

Uživatelé navíc údajně ani nejsou informováni o tom, že jsou jejich data uchovávána.

Úředníkům vadí také to, že nijak nekontroluje věk uživatelů. Navzdory tvrzení zástupců společnosti OpenAI, že chatovacího robota mohou používat lidé starší 13 let, není na webu služby věk uživatelů nijak kontrolován, což je v rozporu se současnou legislativou.

Šéf OpenAI se obává vlivu umělé inteligence na práci, volby i dezinformace

Internet a PC

Regulátor nejprve v pátek rozhodl o tom, že ChatGPT nesmí používat osobní údaje italských uživatelů až do konce řízení. Firma navíc rovnou dostala 20 dní na to, aby zavedla opatření, která vyhovují výtkám italského úřadu.

Nakonec se ale úředníci rozhodli ještě přitvrdit a chatovacího robota úplně zakázat. Nařídili společnosti OpenAI, že musí neprodleně zajistit, že její služba nebude na území Itálie dostupná, dokud se nevyřeší všechny výtky úřadu.

Americké společnosti OpenAI navíc nyní za výše zmíněné hrozí jako provozovateli služby pokuta ve výši až 20 milionů eur (470 milionů Kč). Pokuty navíc mohou být udělovány opakovaně, což může být pro provozovatele likvidační.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám