Hlavní obsah

Meta staví nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci

New York

Americká společnost Meta Platforms, která stojí za sociální sítí Facebook, staví nový superpočítač pro výzkum umělé inteligence. Ten by měl být podle plánů podniku nejvýkonnější na světě, alespoň tedy co se týče modelů určených pro umělou inteligenci.

Foto: Reuters

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Článek

Nový superpočítač se má jmenovat AI Research SuperCluster (RSC). Zástupci společnosti na firemním blogu zdůraznili, že s ním mají velké plány. Měl by totiž pomoci firmě vytvořit lepší modely umělé inteligence.

Ty se díky obrovskému výpočetnímu výkonu budou moci učit z bilionů příkladů. Zároveň budou schopné pracovat ve stovkách jazyků či analyzovat text, obrázky i video, aby rozhodly o tom, zda je zveřejněný obsah škodlivý.

Epic chce virtuální svět, Facebook rovnou celý vesmír

Hry a herní systémy

Chytřejší algoritmy umělé inteligence by mohly být využity na jednotlivých službách společnosti Meta, například na Instagramu či Facebooku. „Tento výzkum pomůže zajistit bezpečnost lidí při použití našich služeb nejen dnes, ale také v budoucnu, kdy se připravujeme na vytvoření metaversu,“ uvedli zástupci firmy na oficiálním blogu.

Právě s metaversem – tedy virtuálním vesmírem – má Facebook velké plány.  „Zážitky, které budujeme pro metaverse, vyžadují obrovský výpočetní výkon. Klidně i triliony operací za sekundu. RSC umožní nové modely umělé inteligence, které se mohou učit z bilionů příkladů, rozumět stovkám jazyků a mnoho dalšího,“ uvedl na Facebooku generální ředitel firmy Meta Mark Zuckerberg.

Přesné parametry nového stroje ale zástupci společnosti Meta zatím neprozradili. Uvedli však, že půjde o „nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci na světě“. Postaven by měl být podle současných plánů v polovině roku.

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám