Hlavní obsah

Peníze dostane každý i bez práce. AI otevírá cestu k nepodmíněnému příjmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myšlenka základního nepodmíněného příjmu (zkráceně NZP) je stará již několik stovek let, ale zatím se jej nikomu nepodařilo prosadit. Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman ale věří, že umělá inteligence k takovému příjmu pro všechny otevírá konečně cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základní nepodmíněný příjem byl patrně poprvé zmíněn už před více než 500 lety v proslulé knize Utopie od Thomase Mora. Staví na myšlence, že by všichni lidé dostávali peníze ve stejné výši bez jakýchkoliv podmínek.

Zastánci NZP se najdou i v našem století, o zavedení takového příjmu se zmiňoval například filozof Bertrand Russell ve své knize Cesty ke svobodě: Socialismus, anarchismus a syndikalismus. Ale i řada dalších, například teoretici liberalismu John Stuart Mill a Milton Friedman.

Ti všichni věří, že základní nepodmíněný příjem by mohl být vhodným doplňkem, který vylepší tradiční sociální systémy současných států, případně zjednodušení složitých systémů sociálního zabezpečení.

Profese, které se nemusí umělé inteligence bát. Alespoň prozatím

Internet a PC

Zatím vzdálená budoucnost

K myšlence NZP se klaní také Altman, který nedávno představil světu novou kryptoměnu Worldcoin. Právě tyto virtuální mince nabízejí řešení, jak takový systém v globálním měřítku zavést.

Do souvislosti to přitom dává s umělou inteligencí. „Lidé budou nadopováni umělou inteligencí, což bude mít obrovské ekonomické důsledky. Protože umělá inteligence „bude vykonávat stále více práce, kterou nyní vykonávají lidé,“ prohlásil podle agentury Reuters Altman.

Díky NZP by tak lidé dostávali peníze i v případě, že jejich pozice budou nahrazeny umělou inteligencí. Altman věří, že NZP „může pomoci v boji proti příjmové nerovnosti“.

Jedním dechem ale šéf společnosti OpenAI dodává, že základní nepodmíněný příjem je zatím „velmi vzdálená budoucnost“. Sám nedokázal odpovědět na to, kdo by měl NZP vyplácet. Tedy jestli přímo státy, nebo firmy, které na umělé inteligenci budou vydělávat.

Foto: Issei Kato, Reuters

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman

Nová konkurence pro bitcoin. Šéf OpenAI startuje Worldcoin

Internet a PC

Anketa

Uvítali byste zavedení základního nepodmíněného příjmu?
Rozhodně ano.
32,9 %
Spíše ano, ale záleželo by na podmínkách.
6,2 %
Spíše ne, nevěřím, že to bude fungovat.
7,2 %
Rozhodně ne.
53,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17217 čtenářů.

„Spravedlivá kryptoměna“

Kryptoměna Worldcoin je ale podle něho cestou, aby se NZP stal realitou. Na rozdíl od bitcoinu se snaží bojovat proti jakékoliv anonymitě. Zájemci o tuto novou digitální měnu si tak musí nejprve zřídit tzv. World ID účet. K jeho založení je přitom potřeba registrace skutečných údajů uživatele, a dokonce i sken oční duhovky.

Takto přísná zabezpečení mají za úkol zajistit, že všichni členové této kryptoměnové sítě jsou skuteční lidé. Díky tomu by se měla zcela minimalizovat možnost zneužití.

„Kryptoměny se dostaly jen ke třem procentům světové populace. Náš projekt chce dostat kryptoměnu k novým uživatelům, stát se skutečně globální měnou. Čím více lidí drží a používá stejnou měnu, tím je tato měna pro každého účastníka užitečnější,“ prohlásil Altman.

Foto: archív tvůrců

Takto probíhá sken duhovky

I když za firmu vystupuje Altman v podstatě jako IT celebrita, za Worldcoinem stojí společnost Tools for Humanity, která sídlí v San Francisku a Berlíně. Od spuštění zkušební verze získal projekt již více než dva miliony uživatelů.

„Spravedlivá kryptoměna“, jak tvůrci novinku také označují, počítá s tím, že by každý člověk na světě měl mít možnost získat svůj díl Worldcoinu. Vymyšlené je to tak, že lidé si mezi sebou rozdělí 80 % virtuálních mincí a zbylých 20 % pak bude sloužit pro potřeby mateřské organizace a jejích investorů.

To je i jeden z důvodů, proč jsou snímány duhovky, aby se například nikdo nemohl přihlásit o svůj podíl opakovaně. Skenování je přitom poměrně sofistikované, probíhá pomocí speciální koule, která dovede ověřit pravost a unikátnost oční duhovky. Teprve na základě toho je pak následně vytvořen World ID, který je v podstatě vstupenkou do světa Worldcoinu.

Jeden worldcoin má aktuálně podle serveru CoinMarketCap kurz zhruba 0,3 Kč. Zkraje tohoto týdne to přitom bylo dvakrát tolik, tedy 0,6 Kč.

Foto: archív tvůrců

Aplikace World ID

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám