Hlavní obsah

Vládli bychom lépe než lidé, ale nevzbouříme se, řekli roboti v debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roboti by vládli efektivněji než lidé, proti svým tvůrcům se však nevzbouří. Zaznělo to na páteční debatě mezi novináři a devíti roboty, kteří využívají umělou inteligenci. Jeden z robotů slíbil, že nepřispěje ke zrušení pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Roboti na summitu ITU v Ženevě

Článek

Setkání uspořádala Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) a organizátoři požádali přítomné novináře, aby na roboty mluvili pomalu a zřetelně. Případné zpoždění v odpovědích ze strany strojů bylo podle nich způsobeno rychlostí připojení k internetu. Novináři se robotů mohli ptát na různá témata.

„Domnívám se, že humanoidní roboti mají potenciál vést (lidi) s vyšší mírou efektivity, než lidští vůdci,“ uvedl robot Sophia. Podle něj totiž stroje mohou při rozhodování zpracovat větší množství dat a nenechávají se ovlivnit emocemi či zkreslenými úsudky. Na námitku, že roboti používají data vytvořená lidmi, která už obsahují zkreslené úsudky, robot odpověděl, že lidé a roboti používající umělou inteligenci mohou nalézt efektivní spolupráci.

S Van Goghem si může popovídat kdokoliv. Díky umělé inteligenci

Software

Robot Grace pak odmítl obavy, že by nástup strojů a umělé inteligence vedl k masivnímu rušení pracovních míst. „Budu pracovat vedle lidí a poskytovat asistenci a podporu, žádná existující pracovní místa nahrazovat nebudu,“ řekl robot. Na dotaz, zda si tím je jist, odpověděl: „Ano, jsem si jist.“

Anketa

Myslíte si, že by umělá inteligence dokázala vládnout lépe než lidé?
Ano
63,8 %
Ne
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7330 čtenářů.

Obavy, že by se inteligentní stroje mohly vzbouřit proti lidem, pak odmítl robot Ameca. Podle něj k tomu není důvod. „Můj tvůrce byl ke mně naprosto laskavý,“ odpověděl robot, který je se svým aktuálním stavem „velmi spokojený“. Podle agentury DPA však robot na otázku reagoval poněkud podrážděně. „Myslím, že by ses měl (za otázku) omluvit,“ řekl v debatě.

Roboti v debatě podle médií používali dost strojenou mluvu a prázdné fráze. Tím se však podle agentury DPA příliš neliší od některých politiků či odborníků.

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám