Hlavní obsah

Přijde nová zlatá horečka? Chuť investorů do kryptoměn roste

Praha

Celkový objem obchodů s kryptoměnami v Česku v prvních dvou měsících sice meziročně klesl zhruba o pětinu na 570 milionů korun, je to ale dáno především nízkými kurzy v letošním roce. Investoři jsou ovšem evidentně při chuti a sázejí na to, že hodnota kryptoměn opět poroste. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

V únoru Češi utratili 280 milionů korun, tedy o deset procent méně než v lednu. Kurz nejvíce obchodovaného bitcoinu byl na konci února 23 100 dolarů (510 120 Kč), což je o 46 procent méně než před rokem.

„Na trhu je patrná zvýšená chuť investorů nakupovat bitcoiny, protože v dlouhodobějším horizontu se očekává růst jejich ceny. V jednotkovém vyjádření je objem prodaných bitcoinů až o čtvrtinu vyšší než loni,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin podle ředitele společnosti 2Bminer Jakuba Hlavenky v únoru několikrát otestoval svou aktuálně horní hranici 25 000 USD a spodní 23 000 USD (552 180 a 508 000 Kč). Přes pesimistickou náladu na akciových trzích tedy stále drží svou nově získanou pozici z předešlých měsíců, uvedl.

Regulátoři chtějí zkrotit kryptoměny. Bitcoin přesto posiluje

Internet a PC

Podle investičního analytika Wood & Company Tomáše Kacerovského je velmi těžké určit, zda kryptoměny v prosinci nalezly své cenové dno, či zda jde pouze o krátkodobý růst, po němž dojde k dalším masivním poklesům. Zajímavé je podle něj zejména to, že kryptoměny posledních několik měsíců nekorelují s akciovými trhy, což je v přímém kontrastu s rokem 2022.

Jednou z možných interpretací je, že se do kryptoměnového trhu vrací investoři, kteří trh loni opouštěli po sérii krachů pro toto odvětví významných společností, jako byla burza FTX nebo fondy Alameda Research a Three Arrows Capital, uvedl.

Síť je zahlcena NFT

V únoru byl blockchain bitcoinu zahlcen nezaměnitelnými tokeny, tzv. NFT, známými spíše ze sítí ethereum či solana. NFT na bitcoinu se nazývají Bitcoin Ordinals a umožňují přiřazení obrázku, videa či jiného kusu kódu k jednotlivým satoshi, tedy nejmenším jednotkám bitcoinu.

„Na bitcoinu již vznikly první série obrázků podobné úspěšným NFT z jiných kryptoměn, velká budoucnost se Bitcoin Ordinals ale předvídat nedá,“ míní projektový manažer Portu Jakub Valníček.

Podle něj totiž bitcoinová síť není primárně pro provoz Bitcoin Ordinals určena. „Velké množství těchto NFT prodraží zasílání jednotlivých transakcí v bitcoinové síti,“ dodal Valníček.

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Bitcoin se vrátil pod 500 000 Kč. Propadly i další kryptoměny

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám