Hlavní obsah

Regulátoři chtějí zkrotit kryptoměny. Bitcoin přesto posiluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Snahy regulačních orgánů o zkrocení světa kryptoměn po pádu kryptoburzy FTX výrazně rostou. Navzdory tomu se bitcoin obchoduje za vyšší cenu, ve čtvrtek se jeho hodnota dokonce vyšplhala až na nejvyšší hodnotu od loňského srpna. Růst vykázalo i ethereum.

Článek

Podle serveru Coinmarketcap se ve čtvrtek dopoledne vyšplhala hodnota bitcoinu až na 544 450 Kč. Proti předchozímu dni si připisoval asi 11 procent. Přitom ještě před týdnem hodnota činila 482 070 Kč. Na konci loňského i začátku letošního roku se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za méně než 400 tisíc korun.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za posledních 3 měsíce

Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Druhá největší kryptoměna ethereum vykazovala růst o více než osm procent, ve čtvrtek dopoledne hodnota činila 37 300 Kč. Hodnota etherea byla na vrcholu loni v listopadu, činila 104 970 Kč.

Bankrot byl nevyhnutelný. Kryptoměnová firma Genesis dluží miliardy

Internet a PC

Nárůst o 85 miliard dolarů

Hodnota celého trhu s kryptoměnami pak byla za 24 hodin vyšší téměř o 85 miliard USD, uvedla televize CNBC. Loni hodnota trhu s kryptoměnami klesla téměř o 1,4 bilionu USD. Trh zažil výkyvy, které doprovodily krachy projektů a firem. Vše završil pád kryptoměnové burzy FTX.

Objevuje se stále více známek toho, že trh se loni v listopadu odrazil ode dna a začal růst, řekl viceprezident kryptoměnové burzy Luno Vijay Ayyar. „Nabíráme zde na rychlosti a jakýchkoliv špatných zpráv si nevšímáme. To jsou typické známky toho, že trh věří, že to nejhorší je za námi.“

Situace na trhu s kryptoměnami byla na začátku týdne napjatá kvůli tomu, že americké regulační orgány se na digitální měny více zaměřily. V pondělí úřady státu New York nařídily firmě Paxos, aby přestala razit nové stablecoiny BUSD od Binance, které jsou vázané na americký dolar.

Paxos také potvrdil, že ho americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) upozornila, že by proti němu mohly být zahájeny kroky kvůli podezření, že BUSD je cenným papírem. Zatím však SEC oficiálně žádné obvinění nevznesla.

Kryptoměny představují riziko, varují američtí regulátoři

Internet a PC

Alternativní virtuální mince

Analytik japonské kryptoměnové firmy Bitcoin Bank Juja Hasegawa uvedl, že kvůli regulačním opatřením je patrný přesun od alternativních mincí k bitcoinu, protože bitcoin je jediná kryptoměna, kterou šéf SEC označil za komoditu, nikoli za cenný papír. Komodity jsou aktiva jako zlato a regulují se jinak než cenné papíry.

Zájem o riziková aktiva, mezi která patří kryptoměny, podpořil v poslední době také názor, že hospodářský pokles nemusí být tak silný, jak se očekávalo. Americká centrální banka (Fed) by tak mohla zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Hackeři loni ukradli kryptoměny za 3,8 miliardy dolarů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám