Hlavní obsah

Hackeři loni ukradli kryptoměny za 3,8 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři loni investory do kryptoměn připravili o rekordních 3,8 miliardy dolarů (83,7 miliardy Kč). Předloni investoři přišli o 3,3 miliardy dolarů. Ukazuje to poslední analýza společnosti Chainalysis, na kterou během víkendu upozornil zpravodajský server CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Nejvíce hackerských útoků na kryptoměny za jediný měsíc bylo podle studie zaznamenáno v říjnu. Při 32 samotných útocích bylo ukradeno 775,7 milionu dolarů.

Většinou jsou cílem takzvané protokoly decentralizovaného financování (DeFi), které využívají softwarové algoritmy umožňující investorům do kryptoaktiv obchodování a půjčování kryptoměn bez využití centrálního zprostředkovatele.

Češi letos nakoupili bitcoiny za 3,3 miliardy korun. Objem obchodů ale klesá

Internet a PC

Hackeři se zdokonalili ve využívání slabých míst v zabezpečení, kódování a struktuře tržišť DeFi, která jsou považována za důležitá pro přijetí kryptoměn. Velmi zranitelné jsou mosty mezi blockchainy, které mezi nimi umožňují uživatelům převádět kryptoměny.

Loni z protokolů DeFi hackeři ukradli 3,1 miliardy dolarů. Většina útoků mířila právě na mosty mezi blockchainy.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám