Hlavní obsah

Novodobá zlatá horečka opadá, rostoucí ceny elektřiny způsobily odliv těžařů kryptoměn

Praha

Prudce rostoucí ceny energií způsobily odliv těžařů kryptoměn z Česka a Evropy do USA, postsovětských republik a dalších zemí s levnější elektřinou. Na samotné ceně kryptoměn v čele s bitcoinem se zdražování energií neprojevuje. Vyplývá to z informací odborníků.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Novodobí zlatokopové využívají buď speciální hardware určený pro těžbu, nebo součástky, které by jinak našly uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je lze směnit za skutečné peníze.

Evropský trh s kryptoměnami čeká od roku 2024 regulace

Internet a PC

Rostoucí ceny energií v Evropě ale podle experta na krypto Igora Pauera nemají primární vliv na ochotu Čechů investovat do kryptoměn a rovněž se neodrážejí na ceně těchto aktiv. Vzhledem k faktu, že kryptoměny jsou celosvětový fenomén, nastává podle něj pouze „energetická arbitráž“.

„Těžba se přesouvá do lokalit s nízkou cenou energií, jako jsou například některé postsovětské republiky, nebo k dohodě těžařů na optimalizaci nákladů, například umístěním těžebního kontejneru přímo u solární farmy nebo bioplynky a obejitím distribuční složky ceny energie,“ uvedl.

Objem obchodů zůstal stejný

Podle ředitele největšího tuzemského obchodníka Bit.plus Martina Stránského se s kryptoměnami obchoduje stejně jako před rokem, kdy byla elektřina desetkrát levnější.

Po propadu v posledních měsících se podle výkonného ředitele společnosti 2bminer.com Jakuba Hlavenky v současnosti zvyšuje zájem o investice do kryptoměn i jejich těžby. „Registrujeme současně zvýšenou poptávku po přesunu strojů z Česka do našich hostingů ve Spojených arabských emirátech nebo v USA, kde jsou ceny energií stále velmi nízko, protože nejsou tak citlivé na válku na Ukrajině. Současně z důvodu rostoucích cen energií obecně jsou odpojovány méně výkonné stroje, takže vidíme pokles obtížnosti těžby. Je zde tedy vysoký potenciál při využití výkonných strojů a hostingů ve vybraných zemích vydělat na zvýšené výtěžnosti strojů,“ dodal.

Bitcoin by tak za současné situace mohli opět začít těžit nadšenci na úkor velkých těžařů. „S tím, jak by těžaři postupně zavírali těžbu, by se snižovala její náročnost a zbývajícím těžařům by se zvyšovala odměna. To by jim zvýšilo výnos a vyrovnalo rostoucí cenu energií,“ uvedl. Cenu kryptoměn by mohlo ovlivnit chování velkých těžařů, pokud by se rozhodli prodávat dlouhodobě držené nebo právě vytěžené bitcoiny rychleji než dosud, aby pokryli své náklady. To by teoreticky mohlo vyvolat tlak na pokles ceny, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám