Hlavní obsah

Bitcoin atakoval hranici 600 000 Kč, metu ale nepřekonal

V pondělí ráno atakoval bitcoin hranici 600 000 Kč. I když se nejznámější kryptoměně na světě nakonec nepodařilo tuto pomyslnou metu překonat, stále jde o nejlepší výsledek od velkého červnového pádu.

Článek

Během května a června se hodnota bitcoinu propadla o stovky tisíc korun – z 918 230 Kč až na 452 900 Kč, což představovalo nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Červenec však naznačoval opětovný růst, když se kurz vrátil nad půlmilionovou hranici. A tento trend pokračoval i v srpnu. Ještě zkraje minulého týdne hodnota činila 572 270 Kč, tento týden v pondělí se pak vyhoupla až na 597 549 Kč. To představuje nejvyšší kurz od poloviny června.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za posledních týden

Evropský trh s kryptoměnami čeká od roku 2024 regulace

Internet a PC

V pondělí dopoledne se sice bitcoin obchodoval za nižší cifry, ale suma 573 960 Kč patří stále k těm nejvyšším z celých letních prázdnin.

Posílilo i ethereum

V meziměsíčním srovnání je na tom lépe také ethereum. Druhá nejznámější kryptoměna se před měsícem obchodovala za 28 690 Kč, před týdnem to bylo již za 41 640 Kč a tento týden v pondělí ráno za 47 700 Kč. Dopoledne kurz mírně poklesl na 45 460 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se proto mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám