Hlavní obsah

Radost byla předčasná. Hodnota bitcoinu klesla zpět k půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco první polovina minulého týdne byla ve znamení růstu, v posledních dnech hodnota nejznámější kryptoměny na světě neustále padá. V úterý ráno byl tak kurz o desítky tisíc korun nižší než před týdnem. Podobný pokles je patrný prakticky napříč celým trhem kryptoměn. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

V červnu zaznamenal bitcoin výrazný propad, když kurz postupně klesl ze 741 310 Kč až na 452 900 Kč. To byl mimochodem nejhorší výsledek od začátku roku 2021.

Červenec ale naznačoval, že se blýská na lepší časy. Navzdory menším či větším výkyvům bylo totiž zřejmé, že kurz roste. Ve středu se tak jedna virtuální mince obchodovala dokonce za 582 235 Kč. Následně ale začal kurz klesat. V úterý ráno už kurz činil pouze 507 370 Kč.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za poslední týden.

Češi v pololetí koupili kryptoměny za 2,2 miliardy. Největší zájem je o bitcoin

Internet a PC

Kryptoměny, které si v mezitýdenním srovnání polepšily, byste napočítali na prstech jedné ruky. Jde o Qtum, Monero, KB, Synthetix a ApeCoin. Tyto virtuální mince si připsaly od 0,4 do 6,5 %. U řady kryptoměn je naopak patrný výrazný pokles, dvouciferným tempem ztrácely Solana (18,4 %), Gala (19,68 %), Polygon (16,59 %), Celo (15,93 %) či Zcash (14,54 %).

Ethereum odepsalo v mezitýdenním srovnání 7,39 %. Minulý týden ve středu kurz činil 39 240 Kč, v úterý ráno to bylo pouze 34 150 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám