Hlavní obsah

Musk se snaží zachránit Twitter, výrazně snížil cenu za reklamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Provozovatel sociální sítě X po změně názvu z původního jména Twitter výrazně snížil cenu za reklamu, aby přilákal zpět inzerenty. Napsal to americký list The Wall Street Journal (WSJ), který odkazuje na e-maily mezi firmou a zadavateli reklamy z tohoto týdne. Americká firma sice nabízí nové pobídky, ale zároveň inzerenty varovala, že pokud nebudou splňovat stanovený limit výdajů na reklamu na platformě, mohou přijít o status ověřeného uživatele.

Foto: repro Twitter

Nové logo Twitteru.

Článek

Společnost Twitter, která byla provozovatelem stejnojmenné platformy, přestala již před časem existovat jako samostatný podnik a je součástí nástupnické firmy X Corp miliardáře Elona Muska. Ten firmu Twitter loni na podzim koupil zhruba za 44 miliard dolarů (tehdy asi bilion Kč), do té doby se s jejími akciemi obchodovalo na burze.

Pobídky, které teď X Corp inzerentům nabízí, se týkají amerického a britského trhu. Nevztahují se přitom na veškerou reklamu, ale pouze na vybrané formáty. X Corp vydělává většinu peněz právě z reklamy, když ale Musk firmu Twitter převzal, podnik začal mít problémy při získávání nových reklamních smluv.

Části inzerentů se totiž přestal zamlouvat Muskův přístup k řízení a moderování obsahu. Reklamní průmysl je navíc v útlumu a několik mediálních společností začalo nabízet vlastní slevy.

Ukřižovaný ptáček i pornoweby. Vtipálci vítají nové logo Twitteru

Internet a PC

Zůstal zlomek zaměstnanců

Musk tento měsíc přiznal, že finanční bilance Twitteru není vůbec veselá. „Stále máme záporný peněžní tok kvůli zhruba 50% poklesu příjmů z reklamy a velkému dluhovému zatížení. Potřebujeme dosáhnout kladného peněžního toku, než budeme mít luxus myslet na cokoliv jiného,“ prohlásil Musk na Twitteru.

Právě kvůli negativním hospodářským výsledkům začal Musk už vloni masivně propouštět. Masivní propouštění multimiliardář v minulosti ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů. Twitter se kvůli tomu dostal do velké ztráty.

Podle Muska má Twitter nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich měl téměř 8000. Kvůli tomu se na síti častěji objevují dezinformace, projevy nenávisti a další nežádoucí obsah.

Foto: Pool, Reuters

Elon Musk

Až 50% sleva

Společnost X tento týden začala některým inzerentům nabízet snížené ceny za videoreklamu, která se zobrazuje vedle seznamu trendových témat, uvádí s odkazem na e-maily list WSJ. Takové reklamy poskytují značkám čtyřiadvacetihodinové umístění na vrcholu seznamu populárních témat webu. X Corp nabízí až do 31. července padesátiprocentní slevu na všechny nové rezervace těchto reklam, mimo další slevy.

Společnost X také varovala inzerenty, že počínaje 7. srpnem ztratí účty značek ověření, pokud nemají za předchozích 30 dní utraceno za reklamu na platformě alespoň 1000 dolarů (asi 22 000 Kč), nebo za předchozích 180 dní alespoň 6000 dolarů (asi 130 000 Kč). Jde o symbol zaškrtnutí ve zlaté barvě, které označuje, že účet skutečně reprezentuje jejich značku.

Ověření na platformě sociálních médií je pro mnoho společností důležité. Obávají se, že by jejich značku mohli zneužívat lidé se zlými úmysly, a tak ji poškozovat. Ostatně to se i stávalo v krátké době těsně po tom, co firmu Twitter převzal Musk a začal tato ověření rušit, než je zpoplatnil. Stalo se například, že jeden účet se vydával za účet farmaceutické společnosti Eli Lilly a tweetoval, že firma začne vyrábět inzulin zdarma. Twitter pak oznámil, že zlepšil ochranu proti předstírání jiné identity.

Není to poprvé, co se platforma snaží zvýšit své příjmy nabídkou slev na reklamy. Společnost nabídla velké reklamní pobídky kolem Super Bowlu, typicky největšího generátoru příjmů z reklamy na Twitteru, informoval začátkem tohoto roku WSJ.

Soupeření sociálních sítí sílí. TikTok jde po krku Twitteru i Metě

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám