Hlavní obsah

Seznamte se s X. Twitter mění své hlavní poznávací znamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Twitter, většina uživatelů si patrně vybaví logo modrého ptáčka. Majitel této sociální sítě Elon Musk se ale toto hlavní poznávací znamení rozhodl dramaticky změnit, nahradil jej pouze bílým písmenem X na černém podkladu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Elon Musk s původním logem Twitteru

Článek

Od roku 2006 – tedy od svého vzniku – změnila společnost Twitter své logo již několikrát. Prakticky vždycky ale mělo nějakou spojitost s modrým ptáčkem.

Po marketingové stránce to bylo vymyšlené tak brilantně, že se dokonce mezi lidmi, a to i v češtině, běžně uchytilo označení tweetovat či retweetnout, což byl vlastně ekvivalent pro ptačí cvrlikání. S tím rozdílem, že na Twitteru si takto štěbetali přímo lidé. Prosté, geniální.

Poslední verze loga s modrou siluetou ptáčka, které mimochodem Twitter používal již od roku 2012, ovšem Muskovi už evidentně nebylo po chuti. V neděli avizoval, že jej změní, v pondělí před polednem středoevropského času se tak skutečně stalo.

Místo ptáčka jedno písmeno. Musk chce změnit logo Twitteru

Internet a PC
Foto: archív tvůrců

Evoluce loga Twitteru

Foto: Social Media Website, Reuters

Místo ptáčka nese Twitter nově od 24. července 2023 jen logo s písmenem X.

Na svém profilu zveřejnil bílé logo ve tvaru písmene X na černém pozadí, které rovnou použil jako svou novou profilovou fotku. V sérii zpráv, které následně na své sociální síti publikoval, dal jasně najevo, že chce celý Twitter pohřbít – místo něj chce univerzální platformu zvanou jednoduše X.

„Se značkou Twitter se brzy úplně rozloučíme,“ prohlásil Musk. Když si lidé nyní zadají do adresního řádku internetového prohlížeče adresu X.com, jsou automaticky přesměrováni na web twitter.com. Agentura Reuters poznamenala, že očekává, že časem se to otočí – tedy že lidé budou přesměrováváni z domény twitter.com na X.com.

I když by se mohlo na první pohled zdát, že jde pouze o rozmar nudícího se miliardáře, není to tak úplně pravda…

Budoucnost je aplikace X

Agentura Bloomberg již letos na jaře upozornila, že Twitter už jako společnost neexistuje. Sociální síť se spojila s nově vytvořenou firmou X Corp. Tato změna vyvolala řadu spekulací o tom, co se bude se sociální sítí dít a co její majitel Elon Musk plánuje.

Musk naznačil, že koupě Twitteru měla sloužit jako „akcelerátor“ pro vytvoření aplikace X, což je projekt, který popisuje jako „aplikaci všeho“.

Musk dříve prohlásil, že aplikace X bude podobná čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje uživatelům platby, rezervace vstupenek na akce a zasílání zpráv.

Není ale jasné, jak by taková aplikace zapadla do rozrůstajícího se impéria Muskových společností – od výrobce elektromobilů Tesla až po firmu SpaceX, která se zaměřuje na vývoj raket pro lety na Měsíc a na Mars.

Twitteru se nedaří, přesto nabídne tvůrcům podíl z reklamy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám