Hlavní obsah

Soupeření sociálních sítí sílí. TikTok jde po krku Twitteru i Metě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Když se dva perou, třetí se směje. Toto nesmrtelné přísloví patrně nejlépe vystihuje současnou situaci ve světě sociálních sítí. Zatímco aplikace Threads od Meta Platforms soupeří o uživatele s Twitterem, rozhodl se do stejného ringu vstoupit také TikTok. Ten nově zavádí funkci krátkých zpráv.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Seznamte se s X. Twitter mění své hlavní poznávací znamení

Internet a PC

Video, fotografie i text

Nově se ale společnost ByteDance rozhodla, že funkce své sítě TikTok ještě rozšíří. Podle nenovějšího oznámení totiž přibude i možnost psát krátké zprávy – podobně jako na Twitteru či síti Threads. Server BBC v úterý uvedl, že to jen vyostří konkurenci mezi velkými sociálními sítěmi.

V aplikaci budou mít uživatelé TikToku tři možnosti: podle vlastních preferencí budou moci zveřejnit video, fotografii nebo text. Své příspěvky navíc budou moci upravit přidáním zvuku, polohy nebo pomocí funkce duet, ta jim umožňuje vzájemně reagovat na obsah. V případě videa se to původní a reakce na něj obvykle zobrazují vedle sebe na obrazovce.

„S novými funkcemi budou vaše textové příspěvky stejně dynamické a interaktivní jako kterékoliv video nebo fotografie,“ uvedla společnost na svém webu.

Foto: archív tvůrců

Textové příspěvky na TikToku

Konkurence od Mety

Vlastní síť s krátkými zprávami představila zkraje měsíce společnost Meta Platforms, jmenuje se Threads a je často označována médii jako klon Twitteru. Vzhledem i funkčností se této sociální síti velmi podobá.

Důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejichž maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Na rozdíl od Twitteru však nejde o webovou službu, k síti se uživatelé dostanou prostřednictvím oficiální aplikace v mobilních telefonech. Příspěvky jsou dostupné také na adrese threads.net, avšak v omezené formě a pochopitelně ne v Evropě.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads

Threads dál raketově roste, už má 150 milionů uživatelů

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám