Hlavní obsah

MWC 2024: Největší mobilní veletrh klepe na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Už příští týden vypukne ve španělské Barceloně největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Návštěvníci se mohou těšit na stovky nových mobilů a tabletů. To ale samozřejmě nebudou jediná lákadla veletrhu.

Foto: MWC

Prostory barcelonského výstaviště, ve kterém se koná Mobile World Congress.

Článek

MWC odstartuje oficiálně v Barceloně v pondělí 26. února, přičemž brány výstaviště Fira Gran Via budou otevřeny až do čtvrtka 29. února. Novinářské dny nicméně startují již během nadcházejícího víkendu, a tak se prvních prezentací dočkáme s předstihem.

Novinky.cz samozřejmě nebudou na největším mobilním veletrhu na světě chybět, informovat o odhalených produktech budou přímo z Barcelony. Ty nejzajímavější novinky tak naleznete příští týden na jednom místě.

Na akci se sjedou tisíce výrobců ze všech koutů světa. Samozřejmě nebudou chybět ani zavedené značky, velkou tiskovku svolal přímo na MWC například Honor.

Před lety to nevyšlo, přesto to zkouší znovu. Chystá se mobil s obří baterií

Mobil

Kromě chytrých telefonů a počítačových tabletů bude k vidění celá řada dalších zajímavých novinek. Řeč je například o nejrůznějších doplňcích, pouzdrech, powerbankách, klávesnicích a externích úložištích. Nouze nebude ani o nositelnou elektroniku.

10 nejzajímavějších novinek z CES 2024

Lze očekávat, že podobně jako na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES 2024, který se konal zkraje ledna v americkém Las Vegas, bude hrát na MWC 2024 prim umělá inteligence (AI).

Ani na veletrhu CES 2024 Novinky.cz nechyběly, níže si můžete připomenout deset nejzajímavějších novinek, které nás v Las Vegas zaujaly.

1. Taková skládací TV tu ještě nebyla: Na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas jsme zvyklí vídat celou řadu méně či více šílených gadgetů, které jako by byly vystřižené z nějakého sci-fi filmu. Letos patrně největší přivezla společnost C Seed, a to doslova. Řeč je totiž o obřím skládacím televizoru, který umí sám schovat celou obrazovku.

CES 2024: Jako když pták roztáhne křídla. Taková skládací TV tu ještě nebyla

Hardware

Skládací TV od společnosti C Seed na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

2. Fitness náramky s umělou inteligencí pohlídají psy a kočky: V posledních letech jsme si díky rozmachu moderních technologií zvykli mít svoje zdraví a kondici pod kontrolou. Smartphony nám s pomocí chytrých hodinek a fitness náramků pravidelně hlásí, jak sportujeme i žijeme. Společnost Invoxia v Las Vegas ukázala, že nyní budou pod takovou kontrolou i naši domácí čtyřnozí miláčci.

CES 2024: Fitness náramky s umělou inteligencí pohlídají psy a kočky

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zvířecí fitness náramek Invoxia Minitailz

3. Domácí AI robot vypadá jako míč: V nejrůznějších sci-fi filmech jsme často mohli sledovat, jak nám jednou budou pomáhat humanoidní roboti. Budoucnost se zdá být ale daleko prostší, jak bylo vidět v Las Vegas. Společnost Samsung tu ukázala novou verzi svého robota pro domácnosti, který vypadá jako míč. Chlubí se ale podporou umělé inteligence.

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Hardware

AI robot Samsung Ballie v akciVideo: archív výrobce

4. Francouzi vyvinuli první elektrické lyže: Není žádným tajemstvím, že Francouzi jsou velcí sportovci. To se ukázalo i na veletrhu CES 2024, kde francouzský start-up Skwheel odhalil první elektrické lyže na světě. O pořádnou dávku adrenalinu nebude v tomto případě nouze.

CES 2024: Tohle je adrenalin! Francouzi vyvinuli první elektrické lyže

Internet a PC

První elektrické lyže Skwheel v akciVideo: archiv tvůrců

5. Kus dřeva ovládá celou chytrou domácnost: Když se poprvé podíváte na druhou generaci zařízení Board od společnosti Mui, patrně vás ani nenapadne, o jak sofistikované zařízení se jedná. Vypadá totiž jako kus dřeva, ve skutečnosti jde ale o vyspělý ovladač celé chytré domácnosti.

CES 2024: Vypadá jako kus dřeva, ovládá ale celou chytrou domácnost

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Mui Board 2

6. Konec podvádění a taháků: Mnoho žáků se patrně již těší, jak si díky umělé inteligenci (AI) usnadní přípravu nejrůznějších prací a domácích úkolů. Na veletrhu CES 2024 se však ukázalo, že AI budou využívat také kantoři. A studenti z toho rozhodně mít radost nebudou, umělá inteligence je totiž bude při testech hlídat, aby nepodváděli. Tahákům tak patrně již brzy zcela odzvoní.

CES 2024: Konec podvádění a taháků. Studenty pohlídá AI

Software
Foto: archív tvůrců

Zkoušející budou využívat mobilní aplikaci, na notebooku je pak vidět výsledná analýza od AI.

7. Doktor do kapsy: Na první pohled vypadá jako malý digitální teploměr, měřit toho umí ale daleko více. Řeč je o Withings BeamO – novém kapesním zařízení, které díky řadě pokročilých senzorů dokáže suplovat roli doktorů při preventivních prohlídkách. Rizikové pacienty pak včas upozorní na zhoršující se stav.

CES 2024: Doktora si zabalíme do kapsy a připojíme k mobilu

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Withings BeamO

8. Průhledný televizor od LG se obejde bez kabelů: Budoucnost patří průhledným televizorům, jak bylo vidno i na veletrhu CES 2024. Funkční kousek zde prezentovala společnost LG. Novinka zvaná Signature OLED T vypadá jako technologický zázrak, obejde se zcela bez kabelů.

CES 2024: Průhledný televizor od LG se obejde bez kabelů

Hardware

Transparentní TV od LG na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

9. AR brýle s atraktivní cenou: Jedním z nejočekávanějších produktů letošního roku jsou bezesporu brýle pro rozšířenou realitu (AR) od společnosti Apple. Model Vision Pro se ale ještě ani nezačal prodávat a na veletrhu CES 2024 mu už roste konkurence. Společnost XREAL ukázala vlastní brýle, které jsou kompaktnější a citelně levnější.

CES 2024: Chtějí Applu vypálit rybník, AR brýle nabídnou za zlomek ceny

Hardware
Foto: archív výrobce

AR brýle XREAL Air 2 Ultra

10. Kouč duševního zdraví v koupelně: Jak by měla vypadat koupelna budoucnosti? Starat se má nejen o vzhled, ale také o vaše duševní zdraví. Takovou představu má alespoň společnost Baracoda, která v americkém Las Vegas ukázala chytré zrcadlo BMind. A to má ambice stát se vaším koučem, využívá k tomu umělou inteligenci (AI).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré zrcadlo od společnosti Baracoda

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám