Hlavní obsah

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Jak by měla vypadat koupelna budoucnosti? Starat se má nejen o vzhled, ale také o vaše duševní zdraví. Takovou představu má alespoň společnost Baracoda, která v americkém Las Vegas na veletrhu CES 2024 ukázala chytré zrcadlo BMind. A to má ambice stát se vaším koučem, využívá k tomu umělou inteligenci (AI).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré zrcadlo od společnosti Baracoda

Článek

Společnost Baracoda představila již v roce 2020 ve spolupráci s firmou Pierre Fabre chytré zrcadlo, které dovede analyzovat pokožku a vlasy uživatele, načež mu doporučí vhodnou kosmetiku. Za to si tehdy odnesly oba podniky také ocenění za jednu z největších inovací na veletrhu CES 2020.

Letos se však snaží s modelem BMind posunout možnosti chytrého zrcadla na zcela novou úroveň. „Technologie, která dokáže sledovat jemné změny ve zdraví, má potenciál zlepšit kvalitu milionů životů. Náš duševní stav má silný vliv na náš pocit fyzické pohody,“ vyzdvihl důležitost symbiózy fyzična a duševna Thomas Serval, šéf společnosti Baracoda.

CES 2024: Robotické křeslo nabídne dokonalé pohodlí. Na cenu se ale neptejte

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinka využívá umělou inteligenci.

Pod taktovkou AI

Zdůraznil přitom, že jde o první chytré zrcadlo na světě, které využívá umělou inteligenci pro analyzování duševní pohody. „Funguje v podstatě jako zdravotní společník, který je schopný identifikovat vaši aktuální náladu a jenž pomáhá zvládat stres,“ doplnil Serval.

BMind na první pohled vypadá jako obyčejné zrcadlo kruhového tvaru. Zvláštní je snad jen LED podsvícením po okrajích a malou černou tečkou ve spodní části. Nejde o kaz zrcadlové plochy, ale o prostor pro kameru s pokročilými senzory, které vás snímají.

V této části zrcadla se ukrývá také zabudovaný displej, který se však rozsvítí až ve chvíli, kdy začnete se zrcadlem interaktivně pracovat. Ovládat ho můžete gesty i hlasovými povely.

O monitorování duševního zdraví se nemusíte vlastně vůbec starat. Zrcadlo vše automaticky sleduje a vytváří si kompletní obraz o vašem stavu. Když umělá inteligence „vycítí“ nějakou nepohodu, začne se zajímat a nabízí vám pomoc.

Foto: archív výrobce

Chytré zrcadlo od společnosti Baracoda

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré zrcadlo je možné ovládat hlasovými příkazy.

Pozná nespavost i osamělost

Zrcadlo je natolik chytré, že dokáže poznat i to, jak dobře spíte – nejen podle toho, jak vypadáte, ale i podle toho, jak často chodíte do koupelny. Pro zlepšení nálady vám může navrhnout cvičení či naopak odpočinkové aktivity.

Tvůrci tvrdí, že zdravotní parťák v chytré koupelně dovede pomoci také s pocity osamělosti. Využívá k tomu zážitek spojující různá světla, zvuky a vizuály.

Není překvapením, že chytré zrcadlo BMind na veletrhu v Las Vegas zaujalo stejně jako předchůdce. I letos si tak odnáší ocenění za jednu z nejlepších inovací na CES 2024 v kategorii chytré domácnosti.

Cenu a dostupnost výrobce zatím neprozradil.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zabudovaný displej je velmi nenápadný.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

CES 2024: Sexy modelka uchvátila internet. Vydělává statisíce, i když vůbec neexistuje

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám